Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 24. mai 2002 kl 21.05 Niern: Smaken av kirsebær

Smaken av liv

Homayoun Ershadi i
Homayoun Ershadi i "Smaken av kirsebær", Gullpalme-vinner i Cannes 1997 (Foto: arthaus)
Gullpalme-vinneren i Cannes fra 1997 er en vakker og genuint sympatisk film om et vanskelig tema – selvmord. ”Smaken av kirsebær” er laget av iraneren Abbas Kiarostami.

Badii (Homayoun Ershadi) har bestemt seg for å ta sitt eget liv og har nøye forberedt det hele. Han trenger bare litt hjelp. Oppskriften synes ganske enkel – han vil betale for at noen skal begrave ham etter at han gjort det av med seg selv. Men slik det ofte er i jordelivet; det enkleste kan vise seg å være svært komplisert. Det kan ta tid å få det til.

Ingen fiksfakserier
Det er denne tiden, uten fiksfakserier og dikkedarer, Abbas Kiarostami bruker filmatisk, her i sitt kanskje beste stykke arbeid. Som filmmaker er han auteur, skriver og regisserer alt han gjør. Han klipper også samtlige av sine filmer selv.

Det er store, etiske spørsmål Kiarostami behandler i sin film, på en ubesværet måte. ”Smaken av kirsebær” behandler et av de vanskeligste tabu-emner - også i vår kultur - på en enkel og klarsynt måte. Det dreier seg om en av de mest kontroversielle handlinger et menneske kan utføre. Kanskje er filmen et forsvar for den mest grunnleggende frihet et menneske har?

Korreks
Iransk film er et nokså ubeskrevet blad, og ”Smaken av kirsebær” er på ingen måte noe kikkehull inn i en fremmed kultur. Heller står Kiarostamis lavmælte film der som en ytring, eller kanskje en korreks til Vestens selvmordskultus og den ville ferd som munner ut i selvutslettelsen (Hemingway, Monroe, Hendrix, Joplin, Morrison, Presley, Vicious,
Cobain –).

Det er altså det ”rene” selvmord Kiarostami kontemplerer over i sin film, ikke affektselvmordet. Hovedpersonens begrunnelse for å ta selvmord er at han ikke lenger kan tåle hverdagslivet.

Dokumentar, fiksjon og virkelighet
Kiarostami har holdt på med film i over 30 år. Ved ”Instituttet for intellektuell utvikling av barn og ungdom” i Teheran var han med å starte en filmavdeling for over 30 år siden. I tiåret som fulgte, begynte han å lage kortfilmer og spillefilmer. Først på slutten av 80-tallet ble Kiarostamis filmer vist utenfor Iran, og i Vesten var han mest kjent for trilogien ”Hvor er min venns hus?” (1987).

Stilen i ”Smaken av kirsebær” er umiskjennelig Kiarostamis, fordi han alltid utvikler filmene i samarbeid med skuespillerne, som regel amatører, og han lar dem i stor grad ”spille seg selv”. Historiene er likevel alltid Kiarostamis egne, og resultatet blir er en fascinerende blanding av dokumentar, virkelighet og fiksjon.

Iransk spillefilm fra 1997
Originaltittel: Ta'm e guilass
Regi: Abbas Kiarostami
I rollene: Homayoun Ershadi, Abdolhossein Bagheri, Afshin Bakhtiari, Hossein Noori og Ali Moradi.
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1. Homayoun Ershadi i ”Smaken av kirsebær”, Gullpalme-vinner i Cannes 1997 (Foto: arthaus)
2. Abbas Kiarostamis “Smaken av kirsebær” – en kontemplasjon over selvmord (Foto: arthaus)