Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 25. oktober 2004 kl 22.10 Dok1: Forsøkskaninene

Ekstrem forvandling på herresiden


"Forsøkskaninens klubb" (The Guinea Pig Club) i England. (Foto: BBC)
Vår tids eksempler på ekstrem forvandling av fysiognomien gjennom plastikk-kirurgi blir for lite å regne mot det medlemmene av engelske Guinea Pig Club måtte gjennomgå.

Kampflygere under andre verdenskrig som fikk ansiktet "svidd av", gjenopplever sammen med kirurg Archibald McIndoe hvordan de måtte være forsøkskaniner den gang plastikk-kirurgien var i sin barndom.

Foruten personlige vitnemål er BBC-dokumentaren belagt med eksempler på McIndoes eksperimentelle ansiktskirurgi. Gamle arkivfoto og filmopptak er funnet fram igjen.

Avansert teknikk
Plastikk-kirurgi var bare i sin barndom på denne tiden, men McIndoe klarte likevel å utvikle flere av de teknikkene som er i bruk i dag. Forvandlingen forsøkskaninene gjennomgikk, betydde en ny start på livet for dem.

Og de var mange. I dokumentaren møter vi Jack Toper, flytelegrafist under andre verdenskrig, som forteller om hvordan kinnet hans "falt av". Vi treffer også Jack Allaway som mistet mye av ansiktet i et flykrasj. Han fikk det på plass igjen med hud fra skuldrene.

Bill Foxley mistet huden og ansiktsmusklene helt opp til øyenbrynene. Han fikk et glassøye og et fullstendig gjenoppbygget ansikt.

Klubben på puben
Av de 650 vansirede mennene som fikk ansiktet rettet på av sir Archibald McIndoe i forbindelse med krigen, er fortsatt 132 aktive medlemmer av The Guinea Pig Club ("Forsøkskaninenes klubb") som har tilhold i et pubhus i Sussex.

Over 60 år er gått siden de dramatiske dagene da deres livskvalitet ble så alvorlig rammet. Men med klubben i ryggen og behandlingen de fikk, har ingen av dem måttet søke psykiatrisk hjelp i ettertid.

Britisk dokumentar (2004)
Originaltittel: The Guinea Pig Club
Produsert av: BBC
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64,
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57