Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. juni 2004 kl 20.15 Underverk fra industriens barndom

Hva er det for et fyr?

Nils Nordberg forteller historien om byggingen av verdens eldste ikke-landbaserte fyr, Stevenson's Lighthouse (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Nils Nordberg forteller historien om byggingen av verdens eldste ikke-landbaserte fyr, Stevenson's Lighthouse (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
At skip går på grunn, er åpenbart noe man helst vil forhindre. Det er imidlertid ikke så lett når de går på et undervannsskjær som ligger 18 kilometer fra land. Men Robert Stevenson visste råd. Eller var det John Rennie?

Bell Rock ligger 18 kilometer utenfor østkysten av Skottland. Skjæret var for det meste dekket av fem meter med vann, og hadde gjennom flere hundre år utgjort en livsfarlig trussel mot skipstrafikken. Tusener av sjøfolk hadde mistet livet etter at fartøyer hadde grunnstøtt, og bare i 1799 gikk over 70 skip ned.

Da krigsskipet HMS York i 1804 sank etter å ha blitt revet i stykker på skjæret, og samtlige 491 sjøfolk omkom, hadde ikke de skotske myndighetene lenger noe valg. Endelig skulle ingeniøren Robert Stevenson, bestefaren til den kjente forfatteren Robert Louis Stevenson ("Skatten på sjørøverøya"), få iverksatt sine ambisiøse planer om å bygge et fyr på den fryktede skjæret. Dette var noe han hadde argumentert for i lang tid.

Rivalisering
Stevenson fikk imidlertid ikke ansvaret alene. Det skotske Northern Lighthouse Board innkalte den fremragende ingeniøren John Rennie som rådgiver og administrator, mens Stevenson skulle være ansvarlig for den daglige driften. Dette var åpenbart et nederlag for Stevenson, som anså prosjektet som sin idé og noe han burde få anerkjennelse for.

I7. august 1807 startet konstruksjonen. Det var svært vanskelige byggeforhold. Sjøen var røff og kald, og arbeiderne kunne bare jobbe to timer hver dag i sommermånedene. Det var en voldsom påkjenning, og flere arbeidere måtte bøte med livet underveis.

I løpet av hele den fire år lange byggeperioden sørget Stevenson for at han stadig var i medienes søkelys. Hensikten var naturligvis at hans navn skulle forbindes med prosjektet. Han må ha lykkes til en viss grad, for den dag i dag kalles det 30 meter høye fyret for Stevenson's Lighthouse.

Om serien
Fremskritt er avhengig av store vyer og ambisiøse planer - at mennesker er villige til å ta sjanser. I løpet av industrialiseringen ble det bygget noen konstruksjoner som selv i det 21. århundre fremstår som imponerende. Denne serien ser nærmere på syv av dem, hvorav seks fremdeles eksisterer. Vi lærer hvilket vanvittig prosjekt byggingen av Panama-kanalen var, hvordan Hoover-dammen ble til og hva ingeniøren med det pretensiøse navnet Isambard Kingdom Brunel drømte om å realisere.

Nils Nordberg leser de norske kommentarene.

Innkjøpt dokumentarserie fra BBC
Originaltittel: Seven Wonders from the Industrial World
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup 23 04 98 41 (92 01 55 79),