Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 23. april 2005 kl 23.35 Nattkino: Skapet

Vellykket komedie om homofili

Ansatte på kontoret (Alexandra Van Der Noot og Michele Laroque) ser med skepsis på kollegaen som plutselig står fram som homofil (Foto: Canal Plus/EFVE Films/Gaumont/TFI)
Ansatte på kontoret (Alexandra Van Der Noot og Michele Laroque) ser med skepsis på kollegaen som plutselig står fram som homofil (Foto: Canal Plus/EFVE Films/Gaumont/TFI)
"Skapet" er en befriende komedie om homofili – og våre fordommer overfor mennesker med denne legningen. Vi møter en kontormedarbeider som later som om han er homo for å redde jobben sin, og kollegene gjør både forvirrede og fornøyelige forsøk på å godta hans, hittil, skjulte seksuelle legning.

Man kan ikke unngå å få sympati med mannen, som har mistet kona, kontakten med sønnen og så plutselig står i fare for å miste jobben som regnskapsfører på en kondomfabrikk. Men så bestemmer den nye naboen, og pensjonerte psykologen, seg for å hjelpe ham ut av uføret. Hvorfor ikke late som om han er homofil? Direktøren vil sikkert ikke gi en homofil sparken – og dermed framstå som homofob.

Uten å tenke så altfor mye gjennom eventuelle konsekvenser bestemmer Pignon seg for å "komme ut av skapet", og denne ville ideen skal vise seg å forandre mye både for ham selv og de rundt ham.

Om filmen
Både Daniel Auteuil som spiller Pignon, og Gérard Depardieu som er den macho, homofobe personalsjefen Santini som etter hvert kommer på bedre tanker, gjør gode rolleprestasjoner, og det mangler ikke på festlige scener i filmen. Et eksempel er når Pignon deltar i en homseparade med en kondomhatt på hodet, et annet er når Santini inviterer ham på lunsj, og forteller ham hvorfor han egentlig liker rugby så godt…

"Skapet" er langt fra noen alvorsfilm, men den tar opp aktuelle og viktige temaer som vårt forhold til homofili, mobbing på jobben og kjærlighet på en annerledes og humørfylt måte.

Fransk komedie (2001)
Originaltittel: "Le Placard"
Med: Daniel Auteuil, Gérard Depardieu, Thierry Lhermitte, Michele Laroque, Michel Aumont
Regi: Francois Veber
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78