Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 15. juli 2004 kl 20.10 Paradis

Trygghet og selvforsvar

- Jeg vil føle meg trygg, men akkurat nå er livet mitt bare kaos, sier 19 år gamle Ardian. Han lever i skjul et sted i Sverige. (Foto: Leif Nybom/SVT)
- Jeg vil føle meg trygg, men akkurat nå er livet mitt bare kaos, sier 19 år gamle Ardian. Han lever i skjul et sted i Sverige. (Foto: Leif Nybom/SVT)
Kosovoalbanske Ardian (19) lever i skjul et sted i Sverige. Fiona McNeill (26) fra Nord-Irland kan selvforsvar og har svart belte i karate. De to lever svært forskjellige liv, men har likevel et felles mål: Trygghet.

- Jeg tør ikke gå ut fordi jeg er redd for at politiet skal ta meg. Jeg er alltid redd for at de skal komme om natten, hente meg og sende meg tilbake, sier Ardian

Han har fått avslag på søknaden om oppholdstillatelse. Han er på flukt fra familien sin som ønsker å se ham død.

– Jeg er redd for at faren min skal finne ut at jeg er i Sverige og komme og drepe meg fordi jeg ikke klarte å redde moren min under krigen, sier Ardian.

Stengte dører
Historisk sett har Sverige vært et utvandringsland. Over en million svensker har reist til andre land for å slippe unna fattigdom, religiøs forfølgelse og politisk tvang. Ved forrige århundreskifte var det Amerika som lokket.

De fleste av dagens asylsøkere ser mot Sverige og Europa når de drømmer om et bedre og tryggere liv. Men verden har forandret seg, og mange blir møtt av stengte dører. I dag har det blitt langt mer vanskelig for flyktninger å få asyl i Sverige.

Trygg på seg selv
Fiona McNeills personlige trygghetsfølelse har økt dramatisk siden hun kom til Belfast som en naiv og usikker 18-åring.

– Jeg hadde en talefeil og syntes det var vanskelig å ta kontakt med andre. Nå er jeg veldig sosial, og har ingen problemer med å holde foredrag. I prinsippet er jeg aldri redd, livet er for kort til det, sier hun.

Lærer andre selvforsvar
Konflikten i Nord-Irland har krevet tusenvis av liv, og gjør Belfast til en annerledes europeisk by. – Den politiske situasjonen føles vanskelig å påvirke, men jeg ville likevel bli kvitt min egen utrygghet. Derfor begynte jeg med selvforsvar, sier Fiona.

I dag jobber hun som sikkerhetskonsulent, og hjelper unge jenter med å klare seg både hjemme og ute på gatene. Fiona har svart belte i karate.

Om Paradis
I den svenske dokumentarserien "Paradis" ser vi verden både med egne og andres øyne. Hvert program består av to reportasjer som forteller to parallelle historier med samme tema - én fra Sverige og én fra et annet land. Felles for de i alt tolv programmene er at de handler om menneskers grunnleggende behov.

Innkjøpt magasinprogram fra SVT
Programleder: Li Skarin
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252