Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 2. mars 2002 kl 20.15 Russerne - og deres musikk

Russiske toner, tro og overtro

Russerne viser seg gjennom musikk, ballett, opera –  og dukketeater. (Foto: RM Assoc.)
Russerne viser seg gjennom musikk, ballett, opera – og dukketeater. (Foto: RM Assoc.)
Kristendommen kom til Russland for tusen år siden, og russerne er seg fortiden bevisst. Gammel folketro er også høyst levende, særlig i de mer fjerntliggende delene av landet. Den storslåtte serien ”Russerne – og deres musikk”, med kunstnerisk leder Valery Gergiev i spissen for Kirov-operaen, fortsetter i kveld i ”Hovedscenen”. Gjennom sagn, historiefortelling og ikke minst musikk opplever vi det typisk russiske.

Selv om religion var et ikke-tema gjennom 70 år i Sovjetunionen, viser komponister som Sofia Gubaidulina og Arvo Pärt hvordan religionen kan gjennomsyre russisk musikk og kultur også i vår tid.

Sjamaner og gammel tro
Programmet viser bl.a. sjamanenes primitive riter i Sibir. Det utforsker den gamle folketroen som Peter den store forbød, men som har fått en ny vår i det post-kommunistiske Russlands søken etter sine åndelig røtter. Og vi får eksempler på hvordan melodier av Tsjaikovskij, Rakhmaninov og Sjostakovitsj – så vel som av dagens russiske komponister – kan ha sin opprinnelse i de primitive og forlokkende harmoniene i de gamle kvadene.

Innkjøpt, engelsk programserie fra RM Associates
Produsent: Directors Cut
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Russerne viser seg gjennom musikk, ballett, opera – og dukketeater. (Foto: RM