Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 15. juni 2009 kl 20.10 Olje!: En siste brønn

Norges oljehistorie

Lukten av olje – lukten av penger. Det norske oljeeventyret som startet i 1960-åra har gjort landet rikt. (Foto: Anna Myking)
Lukten av olje – lukten av penger. Det norske oljeeventyret som startet i 1960-åra har gjort landet rikt. (Foto: Anna Myking)
I en av de største dokumentarseriene produsert for norsk fjernsyn viser NRK hvordan en nasjon nesten uten noe kunnskap om oljeutvinning har utviklet seg til å bli en oljeteknologisk stormakt – og en enorm økonomisk suksess.

Gjennom 5 episoder fortelles det om hvordan én av de viktigste industrisektorene i norsk historie har utviklet seg fra 1960-tallet og frem til i dag. Norge var et land uten kunnskaper om olje- og gassutvinning da internasjonale oljegiganter i 1962 ønsket å lete i Nordsjøen. Men siden det første oljefunnet på Ekofisk i 1969 har Norge opparbeidet seg en posisjon som teknologisk og økonomisk stormakt, mye på grunn av de enorme inntektene fra havbunnen på norsk sokkel.

Oljens betydning
TV-serien forteller historien om hvordan det ble oppdaget at områdene utenfor Norge kunne inneholde olje, hvordan Norge sikret seg kontroll over egne ressurser i kamp med internasjonale oljeselskaper, hvordan et lokalsamfunn endrer seg når oljeindustrien gjør inntog, om de store utfordringene knyttet til industrivirksomhet i et av de tøffeste havområdene i verden, og om hvilken betydning olje- og gassinntektene har hatt for utviklingen av det norske velferdssamfunnet.

Bergenske Pandora Film as har produsert serien "Olje!", en dokumentarserie for NRK om norsk oljehistorie. Serien er på 5 episoder á 50 minutter. Det er én av de største dokumentarene produsert for norsk fjernsyn. Pandora Film har tidligere laget en rekke dokumentar- og underholdningsproduksjoner for NRK og TV 2.

Programmet er sendt tidligere

Innkjøpt dokumentarserie på 5 episoder (2008)
Originaltittel: Olje!
Lengde: 5 episoder x 50 min
Produksjon: Pandora Film
Produsent: Eldar Nakken, Morten Offerdal
Regi: Eivind Tolås
Manus: Jarle Holmelid
Pressekontakt i NRK: Kjell Jarle Høyheim, tlf 932 07 184
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no