Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 29. oktober 2005 kl 20.30 Profil: Hollywood Pentagon

Operasjon Hollywood

Det har i hundre år vært et nært samarbeid mellom filmindustrien i Hollywood og Pentagon, det amerikanske forsvarsdepartementet (Foto: Les Films d’ici)
Det har i hundre år vært et nært samarbeid mellom filmindustrien i Hollywood og Pentagon, det amerikanske forsvarsdepartementet (Foto: Les Films d’ici)
Visste du at det amerikanske forsvarsdepartementet har et nært forhold til produsentene i Hollywood? Og at dette forholdet har vart i nesten et helt hundreår? Det er heller ikke mange som vet at Pentagon har et kontor i Hollywood for å fremme sine interesser.

Dokumentaren har som oppgave å finne ut hvilke filmer, og hvor mange, som har nytt godt av Pentagons støtte – også de som ikke regnes som rene krigsfilmer. Det er imidlertid noen personer som kjenner til, og kritiserer, Pentagons innblanding i kinofilmer og tv-serier. Noen av disse kritikerne medvirker i programmet.

Men hvordan går Pentagon fram, og hva forventer departementet av innblandingen? Det er opplagt at Pentagon ønsker å se USAs rolle i verden på mest mulig positiv måte. Pentagon ønsker også å få unge mennesker til å verve seg i hæren, og å rettferdiggjøre USAs intervensjonspolitikk for amerikanere hjemme og i utlandet.

Krigsfilmene forteller oss hvordan USA står fram i verden som en selvsikker nasjon som ikke nøler med å gå til krig, uten et øyeblikk å tenke på muligheten for nederlag. Med unntak av Vietnamkrigen, da Hollywood og Pentagon var på kant med hverandre, har filmindustrien glorifisert amerikanske militæroperasjoner i filmer hvor Tyskland, Japan og Russland har dannet fiendebildet. Men etter slutten på den kalde krigen måtte nye fiender skaffes. Terrorister og andre "skurkenasjoner" tok over den rollen.

Filmene på 90-tallet handlet om nasjonens sikkerhet, dens sårbarhet og de fantastiske spesialstyrkene som med sin avanserte teknologi er i stand til å beskytte amerikanske borgere. Siden 11. september 2001 har Marinen, Luftvåpenet og Hæren gått sammen om å stå i mot disse nye truslene. Dette blir reflektert i Hollywoods filmer, og Pentagons interesse er upåklagelig.

Hundre år etter at de første krigsfilmene kom, fremstiller USA seg i filmer, på fjernsyn og i videospill som den eneste og mest uunnværlige fredsbevarende styrke i verden.

Fransk dokumentar
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78