Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 22. april 2008 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Plutselig kom bjørnen

Magasin: Bjørnen sover, eller den er rettere sagt bedøvet, og Kari Toft har full kontroll. (Foto: NRK)
Magasin: Bjørnen sover, eller den er rettere sagt bedøvet, og Kari Toft har full kontroll. (Foto: NRK)
Bjørnen sov lenge i år. Ingen vet helt hvorfor, men muligens har bjørner innebygd langtidsvarsel og visste at det i år ville komme en ny kuldeperiode. I hvert fall var det uvanlig vanskelig å finne ferske spor etter bjørn da Ut i naturen skulle ut for å filme i begynnelsen av april. Men omsider fant teamet både spor, hi og bjørn!

Det går ikke an å tro at en skal kunne filme vill bjørn i løpet av noen få opptaksdager. En fersk rapport fra overvåkningsprogrammet til Direktoratet for naturforvaltning viser at det i fjor ble analysert DNA-prøver fra 60 forskjellige bjørner i Sør-Norge, mens det ble registrert 69 forskjellige individer i Nord-Norge året før.

Söta bjørn
I Sør-Norge hadde de aller fleste bjørnene oppholdt seg i Hedmark fylke nær svenskegrensa. Og det var dit Ut i naturen-teamet dro for å filme. Men det skulle vise seg at det var over grensa til Sverige de måtte dra for å finne ferske spor i år. Bjørnebestanden er nemlig langt større i nabolandet.

Imponerende
I Älvdalen, et par timer øst for Trysil, hadde omsider en bjørn våknet opp. Sporene i den våte snøen var tydelige og imponerende, men viste likevel at de ikke var satt av en fullvoksen hannbjørn. De fulgte sporene bakover og fant det utgravde hiet den nettopp hadde krøpet ut av etter fem måneders vintersøvn. Og det var ikke vanskelig å se hva bjørnen hadde funnet på da den omsider valgte å stå opp.

Skjuler sine spor
Bjørnen er en mester i å skjule sine spor om høsten. En lang tradisjon med hi-jakt har gjort at bjørner som ikke gikk tilbake til sitt gamle hi, men fant et nytt neste vinter, var de som hadde størst sjanse til å overleve. Og dermed var det disse bjørnene som kunne føre sine gener og vaner videre. Men også når hiet lages, er bjørnen svært forsiktig med å sette avslørende merker i terrenget.

Om våren derimot, kan en fort finne både bite- og kloremerker i trærne omkring hiet. Slik var det også rundt bjørnehiet som Ut i naturen-teamet sporet seg frem til. I tillegg var det mange avtrykk etter liggeplasser på snøen og ei stor maurtue var endevendt på jakt etter de proteinrike insektene.

Klappet bjørnen
Det er både spennende og lærerikt å følge ferske spor etter en nyvåknet bjørn ute i villmarka. Og sjøl om teamet visste at bjørnen fortsatt var i området, var det ingen som trodde at de kom til å få se den. Men det var akkurat det de til slutt fikk oppleve. Og programleder Kari Toft fikk til og med klappet den! Men da sov den igjen.

Fisketelling
Hvordan er det mulig å telle hvor mange fisker det er i det store, åpne havet? Monika Blikås ble med Havforskningsinstituttet på skreitokt i Lofoten og lærte å telle fisk. Det foregikk med ekkolodd og trålpose som viktigste redskaper.

På sporet av gaupe
I Norge er det flere gauper enn bjørn. Men nøyaktig hvor mange det er, vet vi ikke helt.

Hanne Aass følger med Hans Ole Solberg og gjør en innsats for å finne fasiten.

Program fra Naturredaksjonen, NRK Hordaland (2008)
Programleder: Kari Toft
Redaktør: Terje Dale, tlf 91 53 24 30
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no