Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 5. april 2003 kl 21.05 Niern: Hjemme bra, borte best!

Vittig, filmatisk vandring

Den franske filmen
Den franske filmen "Adieu, plancher des vaches" er befolket med merkelige og sære figurer (Foto: Pierre Grise Productions)
Otar Iosseliani er en av de merkeligste filmskaperne i Europa. Han er opprinnelig fra Georgia, men har de siste 15-20 årene hatt Paris som base, og han levert den ene merkelige lille historien etter den andre. Kveldens film er en komedie i den lett surrealistiske stilen, om hvordan mennesker fra ulike klasser hopper over gjerdet og bytter roller. Som om gresset skulle være grønnere på den andre siden.

Utgangspunktet er et herskapelig gods utenfor en storby, befolket med de mest utrolige og sære figurene en kan tenke seg, samt en stork. Men alle har en drøm, i den grad de er i stand til å drømme – og å gjøre en drøm til virkelighet har aldri vært lett.

Det er familiens sønn, Nicolas, som bryter ut av hjemmet, og viser seg i en ny tilstedeværelse blant de hjemløse i byen. Filmen beveger seg på denne aksen, og introduserer en rekke utrolige figurer. I en lettere episodisk stil finnes det knapt noe logisk system. Men det overfladiske og det betydningsfulle kan også bytte plass.

Vanskelig i sette i bås
Otar Iosselianis film kan minne om en satire over borgerskapets forfengelighet og udugelighet, men å sette denne filmen i riktig bås er slett ikke lett. Den beste karakteristikken er å minnes den spanske filmkunstneren Luis Bunuel og filmer som "Borgerskapets diskrete sjarm" og "Frihetens fantom", for med denne filmen er Iosseliani den beste arvtager etter surrealismens mester. Filmen ble vist utenfor hovedkonkurransen, men var en av de største opplevelsene under filmfestivalen i Cannes i 1999.

Fransk spillefilm fra 1999
Originaltittel "Adieu, plancher des vaches"
Regi Otar Iosseliani
I rollene Nico Tarielashvili, Lily Lavina, Otar Iosseliani, Philippe Bas, Stéphanie Hainque, Mirabelle Kirkland, Amiran Amiranachvili, Joachim Salinger og Manu Chauvigny
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83