Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 18. juni 2000 kl 21.00 Vendetta

Vendetta (t)


NRK2 søndag 18. juni kl 21.00
Vendetta

Jan Guillous \"Vendetta\"

Den svenske thrilleren \"Vendetta\" er basert på en bok av Jan Guillou om superagenten Carl Hamilton (Stefan Sauk). Han reiser til Italia for å få frigitt to svensker som er blitt kidnappet av mafiaen i forbindelse med en kontroversiell våpenhandel.

Svensk våpenindustri er i ferd med å avslutte forhandlingene om å levere et maritimt robotsystem til den italienske flåtens nye fregatter. Avtalen dreier seg om komplette robotsystemer til i alt fire fartøyer. Men den svenske regjeringen har mistanke om at én av disse fregattene aldri vil bli bygget. Man frykter at ett av våpensystemene kan komme til å bli videreeksportert til et tredjeland og vegrer seg derfor for å levere flere enn tre.

Den italienske representanten i denne affæren, Frederico Lombroso, kommer ingen vei i forhandlingene. Han ringer derfor til Don Tommaso på Sicilia. Denne telefonsamtalen fører til at de to svenske forhandlerne blir kidnappet.

En avskåret finger
Det svenske utenriksdepartementet blir varslet om kidnappingen gjennom sikkerhetstjenesten. Et brev fra kidnapperne inneholder en avskåret finger og en invitasjon til nye forhandlinger i Palermo. Men det går ikke fram av brevet nøyaktig hva kidnapperne vil ha i bytte for å sette gislene fri.

Carl Hamilton får i oppdrag sammen med kollegaen Joar Lundwall å reise til Palermo som den svenske regjeringens utsendte. Don Tommaso kontakter svenskene og lar dem forstå at han kan sørge for at gislene blir frigitt - men på det vilkår at den svenske regjeringen fullfører leveransen av alle de fire robotsystemene. Hamilton fastholder at dette er en umulighet, hvorpå Don Tommaso truer med også å ta dem som gisler.

Reis hjem!
Hamilton og Lundwall innser at de har gått i fellen. Men ved å handle raskt, lykkes de å komme seg fri. Vel tilbake på hotellet i Palermo avlegger Hamilton rapport om kidnappernes krav og blir bedt om å vente på nærmere ordre. Utenriksdepartementet vurderer situasjonen slik at saken bør løses ad diplomatisk vei. Begge agentene får derfor beskjed om å reise hjem.

Før avreisen slår de Hamilton og Lundwall seg ned på en kafé. Samtidig - noen kvartaler bortenfor - begir to menn på en motorsykkel seg i vei i retning samme kafé. Passasjeren på motorsykkelen, Don Tommasos bror Guilio, trekker fram en pistol fra jakken. Til tross for at Lundwall reagerer lynraskt, treffes han av det første kuleregnet. Sjokkert ser Hamilton at hans kollega og venn, som også er hans datters gudfar, blir myrdet med kaldt blod. Etter dette er det ingen vei tilbake. Nå skal mafiaen få svi! Kampen mellom Hamilton og Don Tommaso - vendettaen - er innledet...

Filmen som er innspilt i Palermo, Roma, Stockholm og på Mallorca, gikk på norske kinoer i 1995. \"Filmen er effektivt vellaget, underholdende, passe usannsynlig og til tider (muligens ufrivillig) morsom\", skrev Aftenposten. \"\"Usedvanlig god, tett, intens thriller,\" skrev VG.

NRK2 søndag kl 21.00

Bilde
Stefan Sauk spiller superagenten Carl Hamilton. (Foto: Janne Rydqvist)


Film - innkjøpt
Produksjonsland: Sverige (1995)
Originaltittel: Vendetta
Regi: Mikael Håfström
I rollene: Stefan Sauk, Ennio Fantastichini, Marika Lagercrantz og Erland Josephson

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41