Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 2. oktober 2006 kl 22.00 Dok1: Intervjuet - bak dørene til UDI

Asylavdelingen fra innsiden

Kveldens dokumentar lar oss være flue på veggen under UDIs asylintervjuer. (Foto: Medieoperatørene)
Kveldens dokumentar lar oss være flue på veggen under UDIs asylintervjuer. (Foto: Medieoperatørene)
Hvordan er det å søke asyl i Norge? Det er temaet i mandagsdokumentaren denne uka. For første gang har Utlendingsdirektoratet sluppet inn et filmteam i asylavdelingen, som til nå har vært fullstendig stengt for den norske offentligheten.

Dokumentarfilmen "Intervjuet – bak dørene til UDI" handler om saksbehandlere og asylsøkere, om menneskeskjebner og vanskelige valg. Vi får se hvordan respekt og skepsis er til stede samtidig i det systemet som skal forvalte vår humanistiske identitet, og følger intervjuprosessen fra begge sider av bordet.

Her er tragiske historier, gripende enkeltskjebner og ekstreme dilemmaer en alminnelig del av arbeidsdagen. Tilskueren får selv følelsen av å være til stede i rommet, og kan vurdere både asylsøkernes og byråkratenes handlinger.

Skjebnesvangre timer
Intervjuet i UDI er den ene, kritiske faktoren i søkerprosessen. Det er søkerens eneste sjanse til å fortelle sin historie, og eneste sjanse til å få lovlig opphold i Europa. På kort tid skal de i fellesskap kartlegge virkeligheten – og saksbehandleren skal se enkeltmennesket, ikke bare gruppen. Hvem søker asyl, hvem får det og hvem bestemmer?

Intervjuet begynner slik: "Jeg vil du skal fortelle din historie så sannferdig som mulig." Men UDI antar at 80 prosent av dem som søker, lyver om sin bakgrunn. Mye av intervjuet går derfor med til å finne ut om søkeren snakker sant.

Regissør Charlotte Røhder Tvedt har fulgt saksbehandlere og asylsøkere i Utenriksdirektoratet. (Foto: Medieoperatørene)
Regissør Charlotte Røhder Tvedt har fulgt saksbehandlere og asylsøkere i Utenriksdirektoratet. (Foto: Medieoperatørene)
Saksbehandlerne skal avgjøre hvem som har "reell frykt" for eget liv og trenger vår beskyttelse. De skal ta skjebnesvangre beslutninger, uten å kunne være sikre på at de er riktige. Hvordan ivaretas enkeltmenneskets grunnleggende rettigheter i denne prosessen?

Ny innsikt
Etter en forhåndsvisning av filmen skrev Dagbladets Marie Simonsen i en kommentar at "UDIs beundringsverdige åpenhet gir debatten ny innsikt og flere nyanser". Hun mente at saksbehandlerne "framstår verken som gestapister, eller raddiser som slipper inn busslaster med kurdere bare Hanssen snur ryggen til. Snarere viser de det utskjelte systemets menneskelige ansikt, innenfor de begrensninger forvaltningens lover og regler og norsk asylpolitikk setter".

Norsk dokumentar (2006)
Regi: Charlotte Røhder Tvedt
Produsert av Medieoperatørene as, tlf. 22 99 31 20, i samarbeid med NRK
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900, info@nrk.no