Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 4. mai 2003 kl 20.10 Pilot guides spesial: Reiser med sjel

Åndene som går

Reiser med sjel – blant annet står India på kartet i
Reiser med sjel – blant annet står India på kartet i "Pilot guides spesial". (Foto: Pilot Film and TV Productions)
I reiseserien "Pilot guides spesial" handler det også om viktigere ting i livet enn strandliv og soling. Vi besøker noen av verdens hellige steder i ukens avsnitt.

For mange av Indias 670 millioner hinduer er Varanasi ved bredden til elva Ganges et samlingspunkt. Vannet er hellig, her tilbes gudene. Den som dør i Varanasi, blir frelst,
ifølge troen. Et annet hellig sted lenger nord på Ganges er Rishikesh, en by med mange
hellige menn, vismenn og guruer.

Utenfor Calcutta besøkes en hinduistisk festival på øya Sagar, og i Nepal gjør hindu-templet Pashupatinath et veldig inntrykk. Det samme gjelder hovedtemplene i India, som Tiruvannamalai (Sør-India) og Chamakhua (Rajastan).

Hellig, hellig, hellig
Langt nord der India stikker inn i Himalaya lå en gang det buddhistiske kongeriket Ladakh. På åssidene ned mot Indusdalen, ligger buddhistiske templer side ved side. Vi følger i fotefarene til Buddha gjennom Nepal (født i Lumbini) og India (nirvana i Bodh Gaya).

Den blå moské i Istanbul danner utgangspunktet for et besøk til det muslimske Tyrkia. I Esfhean i Iran er de muslimske monumentene overveldende. Også verdens høyeste minaret etter Hassan II i Casablanca (Marokko) gjør inntrykk. Jerusalems tempelhøyde Haram Al Sharif er et av de viktigste hellige steder for muslimer, og rangeres etter Mekka og Medina. Samtidig er Jerusalem en hellig by ifølge jødedommen, kristendommen og islam.

Om serien
I denne omgangen av Pilot guides bærer det ut på spesialoppdrag med Ian Wright, Megan McCormick, Justine Shapiro, Estelle Bingham, Jonathan Atherton, Neil Gibbson, Eils Nevitt, Holly Morris og Shilpa Matha.

De reiser verden rundt i 9 nye programmer, og hver uke tar de for seg et nytt tema som appeller til den nysgjerrige og eventyrlystne. Temaene er handel, stammefolk, innvielsesritualer, åndelige "reiser", sportsdykking, god og dårlig mat, menneskehetens eldste historie og verdens største festivaler.

Innkjøpt engelsk serie
Originaltittel: Pilot Guides
Produksjon: Pilot Film and TV Productions
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57


LENKER
  • Les mer 
  • Les mer