Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 26. oktober 2006 kl 22.30 Etaten

Hvor skoen trykker

Rikard (Jan Sælid) hjelper Tor (Atle Antonsen) med å justere den nye kontorstolen sin. Foto: Monster AS
Rikard (Jan Sælid) hjelper Tor (Atle Antonsen) med å justere den nye kontorstolen sin. Foto: Monster AS
Ingenting er så viktig for et verneombud som å sørge for at reglementet for helse, miljø og sikkerhet blir overholdt. Derfor innfører Rikard regler for bruk av innesko i kontorlandskapet og går til innkjøp av helt nye kontorstoler.

Sjokkert prøver Tor å protestere da han oppdager at Rikard har kjøpt inn en hel flåte kontorstoler – de reneste Rolls Roycene. Men han får kjapt til svar at dette er et verneombudsdirektiv, og slike avanserte stoler må ethvert kontor ha. At de er kompliserte å bruke, og at man må arrangere et eget HMS-seminar for opplæring av personalet, får stå sin prøve.

Tor må også bøye av når det gjelder bruk av innesko, og får selv kjøpt et par til halv pris. Problemet er bare at de er et nummer for små, og Tor oppdager at de trykker både her og der.

Skoen trykker også et annet sted. Fra den mumlende sjefen sin får han høre at han må si opp én person i Plan- og bygg for å spare ett årsverk…

Om serien
Det er lett å gå seg vill i klausuler og paragrafer for noen og enhver i offentlige etater. Men det er jo også betryggende å ha et lovverk å støtte seg til, synes
noen av de ansatte i Plan- og bygningsetaten. Denne gjengen skal vi stifte nærmere bekjentskap med i den nye komiserien "Etaten" på åtte episoder.

Det er ofte de små detaljene i arbeidsdagen som stjeler mye av tiden og oppmerksomheten til de ansatte. Alle er skjønt enige om at svikt i systemet vil føre til totalt kaos. Plan- og bygningsetaten er for øvrig til fordi folk ikke skal kunne ta seg til rette slik de vil med annekser, karnapper og andre vederstyggeligheter.

Persongalleri
Tor (Atle Antonsen): En stillferdig og litt forsiktig kar som helst ikke vil stikke seg frem. Har møtt veggen og vært sykemeldt i lang tid. Han fikk også noen utidige utslett. Han sier uforvarende ja til å ta over jobben som avdelingssjef, men har han de egenskapene som skal til for å lede en hel gjeng byråkrater?

Liv (Anne Marit Jacobsen): Litt skjør og følsom. Sliter med depresjoner, men har nå fått nye medisiner som hjelper henne å holde seg på beina. Det ble ekstra ille da etatssjef Henriksen ble sykemeldt. Hun er veldig opptatt av at både kolleger og kunder holder seg til gjeldende regler.

Rune (Ingar Helge Gimle): Meget positiv kar av natur. Glasset er alltid halvfullt, og Runes motto er at det gjelder å tilpasse seg enhver situasjon. Han føler at han har et spesielt godt forhold til Tor og er glad da han kommer tilbake.

Rikard (Jan Sælid): Avdelingens HMS-ansvarlige ser det som sin særskilte oppgave å se til at personalets rettigheter blir overholdt, og at personalet selv innretter seg etter gjeldende regler. Når det gjelder publikum, er det godt at Plan- og bygningsetaten sørger for at folk ikke tar seg til rette slik de vil, mener Rikard.

Berit (Siw Anita Andersen): Etatens skravlebøtte og den som vet hva som foregår til enhver tid rundt om i avdelingen. Hun har et ekstra godt øye til Tor, og da han blir sjef, blir han enda mer attraktiv.

Norsk komiserie
Produsert av Monster AS for NRK
Produsent: Olav Øen
Manus og idé: Atle Antonsen og Ole Endresen
I rollene: Atle Antonsen, Jan Sælid, Siw Anita Andersen, Anne Marit Jacobsen, Ingar Helge Gimle, Trond Fausa Aurvåg, mfl.
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no