Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 13. april 2001 kl 18.10 Prinsessen i Eventyrriket

Prinsessen i Eventyrriket (ttv)


NRK1 langfredag 13. april kl 18.10
Prinsessen i Eventyrriket (3)

Prinsesse Martha Louise leser \"Tro og Utro\"

I påsken sender NRK1 to nye eventyrprogrammer med Prinsesse Martha Louise som programleder. Langfredag leser hun \"Tro og Utro\" og 1. påskedag \"Kvitebjørn Kong Valemon\", som for øvrig er et av Prinsessens favoritteventyr.

I julen 2000 leste Prinsessen to eventyr for de minste, og det med stor suksess. Pressen og andre skamroste hennes evner som forteller, og seerne var begeistret. NRK hadde henholdsvis 403000 og 376000 seere på de to programmene som ble vist i julen.

Tro og Utro
Eventyret i dag er skrevet av Asbjørnsen og Moe og handler om to brødre, Tro og Utro. Tro er ærlig og god støtt, men Utro er slem og full av løgn. Moren er enke og har ikke stort å leve av, og når sønnene blir voksne, må hun ha dem fra seg så de selv kan tjene sitt brød i verden. Hun gir hver av dem en liten skreppe med mat, før de begir seg i vei. Så kan vi jo tenke oss hvem av dem det går bra for?

Om eventyr
Ordet eventyr kommer fra det latinske ordet \"adventura\", som betyr hendelse. Eventyrene tilhører den aller eldste diktningen vi kjenner. De fleste ble til lenge før bøkenes tid. De norske folkeeventyrene er en del av en indo-europeisk tradisjon som geografisk strekker seg fra India til Irland. Eventyr deles inn i tre hovedgrupper, nemlig egentlig eventyr som er lange og har flere episoder, dyreeventyr hvor hovedpersonene er dyr som blir personifiserte og skjemteeventyr hvor det blir gjort narr av personer og egenskaper. Kunstnereventyr heter det når forfatterne er kjente.

NRK1 langfredag kl. 18.10

Egenproduksjon fra Barn- og ungdomsavdelingen, NRK
Programleder: H.K.H. Prinsesse Martha Louise
Prosjektleder: Grete Høien
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956, 90158212, (anne.bekkevold@nrk.no)
Pressekontakt Slottet: Informasjonssjef Wenche Rasch, 99595013

Bilde
1.Prinsesse Martha Louise leser \"Tro og Utro\" for de minste på NRK1 i dag. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
2.Prinsesse Martha Louise på Kongsseteren hvor opptakene til eventyrserien blir gjort. (NRK- foto: Anne Liv Ekroll)