Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 3. november 2008 kl 22.25 Store studio

Aleksandersen og Wihe

De gode gamle gutta avlegger Store Studio et musikalsk besøk mandag. Det gjør også den amerikanske humoristen Aron Kader, som i 2005 la ut på sin "the Axis of Evil Tour".

Mikael Wihe og Åge Aleksandersen er blant skandinavias største og mest folkekjære artister. Åge var i mange år først og fremst en breibeint fest-rocker, Mikael har alltid vært en dirrende engasjert politisk visesanger, etter hvert har det musikalske uttrykket deres blitt likere og nå har de to gitarveteranene stor suksess som tospann. Aleksandersen og Wihe er klar for en ny norgesturne, første opptreden gjør de i Store Studio.

Den nye amerikanske humoren
Aron Kader er en av USAs fremadstormende humorister. Moren hans er mormoner, faren er palestinsk – en bakgrunn som ifølge Kader har gitt ham vitsemateriale nok til et helt liv. Terrorangrepet i 2001 har gjort det problematisk å være arabisk amerikaner, paradoksalt nok har det også gitt Kaders komikerkarriere et formidabelt løft. I 2005 la han ut på "the Axis of Evil Tour" med sine kollegaer Maz Jobrani, Ahmed Ahmed og Dean Obeidallan. Amerika var da blitt klare for å behandle terrorangsten sin med humor og showet har blitt en enorm suksess. Denne uken er Aron Kader på visitt i Oslo og gjest i Store Studio.

Maradona og mesterregissøren
Han er tidenes kanskje beste fotballspiller, og har levd et liv som overgår det meste i dramatikk og skandaler. Diego Armando Maradona er fotballgud og nasjonalhelt, han har også vært feit, utro, voldelig, narkoman og dødssyk. Nå er en rehabilitert Maradona aktuell som ny argentinsk landslagstrener, han er også portrettert i den siste filmen til den serbiske mesterregissøren Emir Kusturica. Kusturica er kjent for sine fargerike portrett av sjarmører og svindlere i sigøynerkulturen. Nå tar han altså for seg Maradona. Aslak Sira Myhre har sett filmen og kommer til Store Studio for å fortelle hva nytt den forteller oss om den legendariske Argentineren.

En profesjonell fiasko
Toby Young er en av Englands mest profilerte skribenter, med oppdrag for blant annet The Guardian, The Spectator og The Daily Mail. Noen omtaler ham som en modig satiriker, andre mener han er en selvsentrert opportunist, fullstendig blottet for karisma. Mest kjent er han for sitt katastrofale forsøk på å gjøre karriere som journalist i New York. I 1995 fikk han nemlig muligheten til å skrive for den amerikanske livsstilsbibelen Vanity Fair. Han dro til Manhattan full av selvtillit og britisk arroganse, sikker på å bli en fryktet og respektert journalist på kort tid. Men godt hjulpet av sosial inkompetanse og en slags uvilje mot det strømlinjeformede pressemiljøet gikk han fullstendig på trynet. Toby dro hjem til London med halen mellom bena og skrev boka "How to Lose Friends and Alienate People." Den ble en kjempesuksess. Nå har boka blitt film med britenes nye komikeryndling Simon Pegg i hovedrollen. Vår reporter Håvard Braathen har møtt Toby Young, det ble en underholdende samtale om livet som profesjonell fiasko.

Tolv mann fra Tijuana
Tijuana er ikke som andre byer, Nortec Collective er ikke helt som andre band. Prosjektet startet med at 5 meksikanske dj-er fikk det for seg at de ville børste støv av den folkelige meksianske ompa-musikken norteña ved å blande den med moderne elektronisk musikk. Gjennom å mikse musikk fra hver side av grensen, fra to ulike verdener, har Nortec Collective laget ett nytt uttrykk. Alle låtene deres har fått navn fra en bar, en gate - et eller annet sted i byen de bor i. Etter hvert er Nortec blitt mer enn musikk, prosjektet er også blitt et samlingspunkt for kreative krefter som vil gi Tijuana identitet som noe annet en frynsete snuskeby fortapt i en skvis mellom det meksikanske og det amerikanske.
Nortec Collective åpner Oslo World Music Festival 4. november. Men først kan du se det tolv man sterke orkesteret slå seg løs i Store Studio.

Egenprodusert kulturmagasin (2008)
Programleder: Anne Sandvik Lindmo
Kontaktperson: Hans T. Wiig, tlf 23 04 96 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no