Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 15. juli 2004 kl 21.25 Niern: Den enestående Will Hunting

Fra novelle til film

Will Hunting driver den ene psykologen etter den andre fra forstanden inntil Sean McGuire (Robin Williams) kommer på banen.
Will Hunting driver den ene psykologen etter den andre fra forstanden inntil Sean McGuire (Robin Williams) kommer på banen.
Tvers igjennom underholdende er filmen om Will Hunting, et misforstått matematikkgeni med tøff arbeiderklassebakgrunn i USA. Matt Damon har signert manus og spiller selv hovedrollen.

På sett og vis var den aldri ment for film, historien om Will Hunting. Opprinnelig startet den som en 50 sider lang novelle Matt Damon begikk som Harvard-student i 1992. Novellen var en del av et studium i kreativ skriving. Men historiens unike karakteristikker av hovedpersonen Will Hunting ga den åpenbare muligheter som film.

Så snart historien var ferdig skrevet, viste han den til sin venn Ben Affleck, som delte ambisjonen om å bli skuespiller med Matt Damon. Sammen satte de seg ned for å se om det var mulig å gjøre novellen om til et filmmanus. De improviserte hver enkelt scene underveis med det formålet å få den andre til å le, en prosess de begge beskriver som svært utfordrende.

Resultatet er blitt en underholdende film om Will Huntings livshistorie fra ung, opprørsk tøffing i Boston til voksen mann. Da filmen ble realisert, overtok de to manusforfatterne hovedrollene selv. Matt Damon som Will Hunting og Ben Affleck som Wills gode venn Chuckie.

Aggressiv gategutt
Hvem er så Will Hunting? Historien handler kort og godt om en mann som tar strøjobber, drikker på den lokale puben og kommer i konflikt med loven. Will Hunting er en ordentlig aggressiv gategutt, men med den uvanlige tilleggsegenskap at han er et matematikkgeni.

Når vi møter ham, jobber han som vaktmester på Massachusetts Institute of Technology. En dag blir han tatt på fersken av professor Gerry Lambeau (Stellan Skarsgård), som oppdager Will i ferd med å løse svært avanserte matematikkoppgaver. Will har en fengselsdom over hodet, men slipper unna når professoren tar ham under sine vinger og skaffer ham en psykolog på kjøpet.

Will driver den ene etter den andre psykologen fra vett og forstand helt til Sean McGuire (Robin Williams) kommer på banen. Sammen skal de to finne ut av livet, om seg selv, og livets muligheter.

Ben Affleck og Matt Damon vant Oscar for beste manus, og Robin Williams for beste mannlige birolle. Filmen var ellers nominert i en rekke kategorier.

Amerikansk spillefilm fra 1997
Originaltittel: Good Will Hunting
Regi: Gus Van Sant
I hovedrollene: Matt Damon, Ben Affleck, Robin Williams, Minnie Driver
Manus: Matt Damon, Ben Affleck
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53