Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 18. desember 2011 kl 23.20 Dead Man

Johnny Depp i uvanlig western

Dead Man: Johnny Depp spiller William Blake, som desillusjonert søker trøst hos en tidligere prostituert (Thel Russel). (Fotograf: Electric Pictures)
Dead Man: Johnny Depp spiller William Blake, som desillusjonert søker trøst hos en tidligere prostituert (Thel Russel). (Fotograf: Electric Pictures)
Jim Jarmusch’ film "Dead Man" er et lavmælt karakterstudium av en mann som havner på et fremmed sted. Filmen er en mørk og bitter kommentar til moderne amerikanske levesett, forkledd som en surrealistisk western.

Akademikeren William Blake (Johnny Depp) forlater hjemstedet sitt, og reiser til den ytterste grensen mot vest i Amerika en gang mot slutten av 1800-tallet. Han er lovet jobb i den lille byen Machine, men da han kommer frem får han beskjed om at stillingen allerede er besatt.

Desillusjonert søker han tilflukt i stedets vannhull og tilbringer natten med en tidligere prostituert. Et voldelig møte med kvinnens elsker gjør Blake til morder, samtidig som han selv blir dødelig såret.

Fredløs
Som en fredløs flykter han inn i ødemarken, faller om, og våkner av at en stor indianer, Nobody (Gary Farmer), forsøker å fjerne et prosjektil fra brystet hans. Men kulen sitter for nær hjertet til å kunne fjernes.

Nobody tror at Blake er en reinkarnasjon av den engelske poeten med samme navn, og bestemmer seg for å hjelpe den sårede mannen og beskytte ham mot dem som forfølger ham.

Dette er en av få filmer om amerikanske urfolks kultur laget av en hvit regissør. Den er en av Jarmusch’ dyreste produksjoner, ikke minst fordi det er brukt store ressurser for å få frem et autentisk tidsbilde.

Filmen er sendt tidligere.

Amerikansk drama fra 1995
Regi: Jim Jarmusch
Produksjon: Electric Pictures
Med Johnny Depp, Thel Russel, Gary Farmer, Lance Henriksen, Michael Wincott og Robert Mitchum
Kontaktperson: Brit Henschien, tlf 986 35 556
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900