Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 22. januar 2000 kl 20.25 Erik Diesen - fjernsynsunderholdningens far

Erik Diesen fjernsynsunderholdningens f

NRK1 lørdag 22. januar kl 20.25
Erik Diesen - fjernsynsunderholdningens far

Erik Diesen - et lekende menneske

Erik Diesen døde i fjor, bare kort tid før han ville ha fylt 77 år. Om ham kan det sies at han var et ekte \"homo ludens\" - et lekende menneske. Han elsket fjernsynsunderholdningen og bokstavelig talt lukten av sagmugg, for sirkus lå også hans hjerte nær.

Andreas Diesen, for øvrig ikke i slekt med Erik, har laget dette portrettet om en elsket og respektert fjernsynsunderholder - ikke bare i Norge, men i hele Norden.
Erik Diesen var med på å stifte Nordvisjonen, og på 60-tallet var hans \"Slagerparader\" en stor suksess både her hjemme og i våre naboland. Andre store produksjoner fra svart-hvitt-tiden er \"Prospektkort fra...\" (forskjellige steder i Oslo) og \"Lommeoperettene\" - kortversjoner av kjente operetter.

Fra radio til fjernsyn
Erik Tangevald Diesen begynte som programsekretær i Radioens underholdningsavdeling i 1951, fra 1959 var han i samme avdeling i Fjernsynet. I tiden 1964 til 1978 var han programredaktør i underholdningsavdelingen i Fjernsynet, deretter var han på spesialkontrakt til han gikk av for aldersgrensen. Men selv etter oppnådd pensjonsalder lagde Erik Diesen programmer.
Hans \"Billedbrev fra Norge\" har gått flere ganger i reprise, og interessen for sirkus gjorde at han ved flere anledninger var cicerone og hadde kommentarene ved innkjøpte sirkusprogrammer.

Ut på tur, aldri sur
Under Erik Diesens tid som sjef for Fjernsynets underholdningsavdeling vanket det flere gjeve priser fra de årlige underholdningsfestivalene i Montreux. Som reiseleder for en utvalgt gruppe fra avdelingen var han en omsorgsfull og humørfylt sjef å ha med å gjøre.
- Se dere godt rundt, det er siste gang dere er her!, sa han alltid spøkefullt.
Og alle som var så heldige å bli invitert til Eriks elskede sommersted, Lindeviga utenfor Kristiansand, husker ham som en raus og gjestfri vert.

NRK1 lørdag kl 20.25

Bilder (via Scanpix/Internett)
1, Erik Diesen slik vi husker ham (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)

2.Erik Diesen under innspillingen \"Prospektkortet\" i 1963 (Foto: Henrik Ørsted)

3. En glad gjeng har vunnet Bronserosen i Montreux 1970 for \"Bedside Story\". Foran fra v.: filmfotograf Finn Bergan, script Kirsten Danielsen, producer Bjørn Scheele og dekoratør Lajla Hovland. Bak fra v. programredaktør Erik Diesen, filmklipper Kjell Andersen, rekvisitør Svein Ramberg og redaksjonssekretær Sverre Christophersen (NRK-foto: Jan Nordby)
Egenprodusert program (NRKs arkiv)
Ved Andreas Diesen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83