Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 7. november 2004 kl 23.35 Migrapolis: Syk og misforstått

Når det er livsviktig å forstå

Migrapolis-reporter Karyn Bennett-Lund ble syk og måtte på sykehus (Foto: NRK)
Migrapolis-reporter Karyn Bennett-Lund ble syk og måtte på sykehus (Foto: NRK)
Da Migrapolis-reporter Karyn Bennett-Lund ble alvorlig syk i fjor, måtte hun legges inn på Ullevål Universitetssykehus. Det fikk henne til å reflektere over de utfordringene man står overfor når man blir syk i et fremmed land.

De ansatte på Ullevål møter stadig pasienter som ikke behersker språket, eller som har andre tradisjoner knyttet til sykdom. Og spesielt når man er syk, er kommunikasjon helt nødvendig.

I dette programmet blir vi med Karyn til behandling, og vi møter noen av dem som må takle disse situasjonene daglig.

Tør ikke gå ut
Det finnes kvinner i Norge som nesten aldri beveger seg utendørs. Noen får ikke lov av familien – andre tør ikke fordi de frykter alt det ukjente i et fremmed land. Hva skjer når kvinner som disse blir syke og trenger hjelp?

Tahirah Iqbal er ansatt ved Primærmedisinsk verksted som en såkalt "naturlig hjelper", og samarbeider både med helsevesenet og de isolerte kvinnene. Hennes pakistanske bakgrunn gjør at hun får kontakt og tillit der norske hjelpere kommer til kort. En av oppgavene hennes er å følge engstelige kvinner til legen og være tolk under legebesøket.

Fra curry til norsk kost
Det er ikke alltid like lett å tilpasse seg norske forhold når man blir gammel. Blir man innlagt på gamlehjem, må man for eksempel forholde seg til norsk språk – og kost. Jamil Syed trår ofte til for å hjelpe moren sin på sykehjemmet. Da hun ble innlagt på Romsås sykehjem, ble både matvanene og språket et problem. Meher snakker ikke norsk, og er heller ikke glad i tradisjonell norsk mat. Jamil forsøker å bedre situasjonene hennes. Han lager ferdige oversettelser som personalet kan bruke, og vil overtale kokken til å lage mat som moren hans liker.

Flerkulturelt magasin fra Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26 marianne.mikkelsen@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78