Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 onsdag 18. juni 2008 kl 21.20 Film: Nådeløse menn

Prisbelønt western


Fire Oscar-priser, blant annet for beste film og beste regi til Clint Eastwood, fikk denne amerikanske westernfilmen fra 1992. Og på rollelisten - sammen med Clint Eastwood - finner vi filmveteraner som Gene Hackman, Morgan Freeman og Richard Harris.

William Munny (Clint Eastwood) er en tidligere leiemorder som nå har slått inn på en fredeligere vei. Elleve år har gått siden han la ned våpnene, og etterlot seg et stygt rykte som en kaldblodig drapsmann som ranet tog og terroriserte byer med hensynsløs skyting. Nå lever han fredelig sammen med sine to små barn og livnærer seg som bonde på prærien i Kansas. Munnys kone er nylig død, og det er klart at det var hennes innflytelse som forandret ham.

Betalt for å drepe
Men han er en fattig bonde med to små barn å forsørge. Dyrene er syke, og de barske realitetene på prærien i 1880-årene har brakt Munny og hans lille familie på konkursens rand. Så da han finner ut at det er 500 dollar å tjene på å drepe to cowboyer - som fortjener det - tar han motvillig på seg oppdraget.

Det er en ung gutt, The Schofield Kid (Jaimz Woolvett), som oppsøker den tidligere så beryktede drapsmannen fordi han trenger en til å hjelpe seg å skyte cowboyene for å kunne hente den utlovete belønningen. Gutten forteller at to menn har skåret opp en prostituert i en by kalt Big Whiskey. Sheriffen der, en tidligere revolvermann kalt Little Bill Daggett (Gene Hackman), lot cowboyene slippe billig. Det eneste han forlangte var at de skulle betale en bot i form av seks hester til eieren av horehuset. Rasende slo de andre kvinnene seg sammen og utlovet en belønning på 500 dollar for hver av de cowboyene.

Etter å ha hørt denne historien bestemmer Munny for å bli med, under den forutsetning at hans gamle partner Ned Logan (Morgan Freeman) også rir sammen med dem. Logan var også en revolvermann i sine yngre dager, men lever nå fredelig sammen med en indianerkvinne på en liten farm. Han har slått rot og har fred med seg selv. Men denne siste muligheten som dusørjakten representerer, kombinert med lojaliteten til Munny, blir utslagsgivende. De tre begir seg i vei til Big Whiskey.

Filmen er sendt tidligere.

Amerikansk spillefilm fra 1992
Originaltittel: Unforgiven
Regi: Clint Eastwood
I rollene: Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman, Richard Harris, Jaimz Woolvett og Saul Rubinek
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53