Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 30. november 2010 kl 21.30 Bokprogrammet: Galskap fra innsiden

Galskap fra innsiden


To av våre beste skjønnlitterære forfattere er aktuelle med romaner om mennesker som hører stemmer i hodet, eller som må på institusjon for ikke å skade seg selv eller andre – og begge får kritikerne til å gå opp i håndstående.

Beate Grimsrud (1963) har fått strålende mottagelse for boken "En dåre fri" om Eli som fra tidlig barndom er psykisk syk. Hun skriker umotivert og får hysteriske anfall, hun bindes fast i sengen eller stenges inne på toalettet av sine foreldre, hun tisser på seg langt opp i tenårene og hun utvikler etter hvert det som kan oppfattes som en form for schizofreni. En tilstand vi får innblikk i blant annet gjennom beskrivelsene av hvordan hun som seksåring lar Espen Askeladd ta bolig i hennes sinn.

Grimsrud er født i Bærum, men har bodd i Stockholm siden 1984. Hun debuterte i 1990 med novellesamlingen "Det finnes grenser for hva jeg ikke forstår". Senere har hun gitt ut flere romaner og skrevet og regissert for scene, film og radio. Hun har mottatt flere priser, og i 1998 ble hun nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for boken "Å smyge forbi en øks".

"Fullt lys og stummende mørke"
I høst har det også kommet ut en bok skrevet av en av våre mest populære komikere og humorister. Samtidig som Rigmor Galtung (1969) gjorde suksess på scenen, slet hun med kraftige depresjoner. Hun ble innlagt på psykiatrisk avdeling flere ganger og skriver åpent og ærlig om skammen, frykten og fortvilelsen i selvbiografien "Fullt lys og stummende mørke". Vi møter Rigmor Galtung i "Den stille hage" på Lovisenberg Sykehus i Oslo.

"Skuggen og dronninga"
I romanen "Skuggen og dronninga" skildrer Lars Amund Vaage (1952) galskapen i Sara, en kvinne som lider av vrangforestillinger.

– Jeg ville gå inn i et sinn og forestille meg fortvilelsen og angsten og ikke minst den store ensomheten som finnes i et menneske som dette. I arbeidet med boka har Vaage brukt egne erfaringer fra oppveksten med en psykisk syk bestemor, og han ser kritisk på behandlingen av disse pasientene på 50-tallet.

– Det var viktig for meg å rekke fram denne tenkemåten som noe menneskelig, vi har så lett for å ekskludere galskapen fra det menneskelige registeret, og det er veldig feil, sier Vaage.

Om Bokprogrammet
Programleder Siss Vik gir deg ukentlige møter med alt fra nobelprisvinnere til kioskdronninger. Hun retter bokprogrammets sultne lesebriller over brennaktuelle tekster, stille bestselgere, politisk propaganda og hip hop-tekster.

Egenprodusert litteraturprogram (2010)
Programleder: Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt, Anja Nylund Hagen , tlf 911 64 716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 Publikumssevice