Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 14. mars 2005 kl 19.30 Puls

Ut på tur… aldri sur!

Familien Glomnes skal reise jorden rundt og trenger vaksine. (Foto:Kjell Herning, NRK)
Familien Glomnes skal reise jorden rundt og trenger vaksine. (Foto:Kjell Herning, NRK)
Endelig begynner varmegradene å vise seg, og folk starter planleggingen av årets ferie. En ting som er viktig å ha i tankene, er om man bør vaksinere seg før man legger ut på reise.

I kveldens Puls møter reporter Elin Ruhlin Gjuvsland familien Glomnes som skal ut på en jorden rundt-reise i 10 måneder. Hva trenger de av vaksiner?

Hanne Nøkleby, divisjonsdirektør for Nasjonalt Folkehelseinstitutt, kommer i studio og informerer om vaksinasjonsprogrammer. Hun anbefaler blant annet en "grunnpakke", som består av polio-, stivkrampe- og difterivaksine samt vaksine mot Hepatitt A. Dette er noe som alle bør få oppdatert hvert 10. år.

Forholdsregler
Det finnes en rekke ting man bør tenke på dersom man skal reise utenfor Sentral-Europa spesielt. Et besøk på den lokale helsestasjonen før avreise er lurt. Her kan man få nødvendig informasjon. Når man er på reise for eksempel i land med malaria, kan man:
- prøve å sørge for ikke å bli stukket av mygg
- smøre seg med mygg-olje
- bruke myggnetting over sengen
- kle seg i heldekkende klær så snart solen går ned

Det er ellers viktig å se etter sykdomstegn ETTER at man har kommet hjem. Søk lege og informer om at du har vært ute og reist og HVOR reisen har funnet sted.

Ellers i kveldens program fortsetter serien om førstehjelp, og generalsekretær i Røde Kors, Jonas Gahr Støre, kommer i studio.

Om Puls
Kjersti Mo vikarierer for Anbjørg Sætre Håtun. Kjersti har jobbet som reporter i Puls i 4 år.

I tillegg til nyheter, forbruker- og livsstilsaker kan Puls’ seere få svar på spørsmål av redaksjonens eget ekspertpanel, både på nett og i selve sendingen.

Ekspertene er Fedon Lindberg (kosthold og helse), Siri Aabel (alternativ behandling), Jørgen Skavlan (allmenn medisin), John Nikolaisen (sex og samliv), Jorunn Sundgot-Borgen (kropp og trening) og Finn Skårderud (psykisk helse).


Egenprodusert helsemagasin fra NRK Fakta
Prosjektleder: Marie Sjo
Programleder: Kjersti Mo
Pressekontakt: Sidsel Linden 23 04 98 41/909 55 364
Vises også i Nett-TV