Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 25. desember 2000 kl 20.10 Hermans historier: Hertug Karl - Karl IX

Hermans historier: Hertug Karl - Karl IX


NRK2 1. juledag mandag 25. desember kl 20.10
Hermans historier (1:4)
Nye episoder!

Et glimt inn i Sveriges historie

Det var i julen 1995 at den populære svenske historikeren Herman Lindqvist første gangen lot oss få en spennende glimt inn i svenskenes historiske fortid. Disse programmene er nettopp sendt i reprise på NRK1. Nå i romjulen er han tilbake med nye program med historiske temaer på NRK2, fire dager på rad.

\"Gustav Vasa hadde mange barn. Ti av dem ble voksne. Tre ble konger\". Slik begynner Herman sin seervennlige fortelling om hertug Karl, som etter hvert kjempet seg fram til tittelen Karl IX av Sverige. Vi får høre om Karls kamp for kronen mot Sigismund. Linköpings blodbad og hans krigstog ute i verden.

Karl IV (1550-1611) var sønn av Gustav Vasa og Margareta Leijonhufud. Han ble godkjent som konge av Riksdagen i Linköping i 1600. Han var en handlekraftig konge, som fikk den nedkjørte økonomien i Sverige på fote. Kongen grunnla blant annet byen Karlstad. Som utenrikspolitiker er han mest kjent for sitt angrep på Polen og erobringen av Livland, som han måtte oppgi etter en tid. Forholdet til Danmark ble etter hvert spent, og i 1611 startet Christian IV Kalmarkrigen.

Sankta Lucia
I program to får vi høre historien om Lucia fra Syrakus som led martyrdøden i 304. Etter julaften og midtsommeraften er vel Sankta Lucia det mest svenske som finnes. Men hvordan har en katolsk helgen fått et slikt innpass i protestantiske Sverige, der de fleste ikke lenger anser seg for å være spesielt kristne? Vi følger Herman i Lucias fotspor fra Syrakus på Sicilia til Venezia, Tyskland og Sverige.

Svenska Ostindiska Compagniet
I program tre og fire er temaet det eventyrlige prosjektet Svenska Ostindiska Compagniet, som fra 1731 til 1746 fikk enerett i Sverige til å drive sjøfart og handel med Østen. Takket være denne handelen, kunne de som hadde råd drikke te av kinesisk porselen. I del 1 forteller Herman kompaniets spennende historie fram til det mystiske skipsforliset utenfor Cape Town. I del 2 fortsetter historien om kompaniets glansdager, og vi får vi høre hva det forliste skipet \"Götheborg II\" egentlig hadde i lasten.

Programmene tar oss med ut i verden - til Spania, Sør-Afrika og Kina.

NRK2 mandag kl 20.10

Nordisk dokumentar fra SVT2
Forteller: Herman Lindqvist
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no
og Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no

Bilder
Den svenske historikeren Herman Lindqvist er tilbake med fire spennede, historiske program i mellomjulen på NRK2. (Foto: Bo Håkansson).

Herman Lindqvist forteller om Lucia i det andre programmet i den svenske serien, som gir oss et glimpt inn i Sveriges historie. (Foto: Bo Håkansson).