Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 1. februar 2003 kl 18.30 Ansur

Viktor blant samer i Finnmark


I kveldens episode av "Ansur" reiser Viktor tilbake til 1720 - en tid da norske misjonærer hardnakket prøvde å utrydde samenes religion. På nåtidsplanet opplever Viktor at Evy, som han har svermet for i lang tid, plutselig viser interesse.

Viktor har oppdaget at han ved å gå inn i farfars hus kan reise i historien. Hittil har han opplevd både istiden, vikingtiden, svartedauden og hekseprosessene. Denne gangen dreier det seg om norsk misjon blant samene. På skolen strever Viktor med et foredrag om norsk historie som han må ha ferdig til nyttårsaften.

I skoleringen driver de med musikk og drar på turer, og Peter sprer et gripende, men mystisk budskap. Truls, bestekameraten til Viktor, tror læreren Peter er en skurk, og at han har vært predikant under navnet Holger Larsen. Viktor tror også Peter har noe å skjule, og blir med ham på hytta for å prøve å finne ut hva det er.

Mens Truls finner ut ting som styrker mistanken mot den populære musikklæreren, oppdager Viktor at Peter er opptatt av å finne farfars hus.

Om serien
Hovedpersonen i serien er 14 år gamle Viktor, som spilles av Arne Haakenaasen Dahl. Viktor bor sammen med mor (Marianne Krogness) og lillebror Johannes (Sindre Lunde Holbek). Far er borte - han skal visst være i Burma. Viktor hadde en farfar med helt spesielle evner, og mor er redd for at sønnen kan ha arvet dem. Viktor får derfor ikke lov til å gå inn i farfarens hus som har stått avlåst siden han døde.

Viktor har også to gode venner: Kameraten Truls (Vegar Mikalsen) som er mer opptatt av detektiver enn av jenter, og Maria (Siri Anne Nilsen).

Handlingen i "Ansur" veksler mellom nåtid og fortid. Det begynner en ny lærer, Peter (Jørgen S. Langhelle), på skolen til Viktor. Læreren er en Rottefangeren fra Hameln-type - en forfører som lokker noen av elevene med på skumle ting. Han starter en skolering hvor spesielt utvalgte elever, deriblant Viktor, får være med. Viktor blir først fascinert, men han avslører etter hvert læreren som en skurk og historieforfalsker.

Dramaserie i sju deler fra NRK Fjernsynet, Barne- og ungdomsavdelingen
Manuskript: Terje Nordby
Regi: Tone C. Rønning
Prosjektleder: Chris Foss
Med bl.a. Arne Haakenaasen Dahl, Marianne Krogness, Jørgen S. Langhelle
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53