Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 17. desember 2003 kl 19.30 Kappspell

Første semifinale

Programleder Andreas Lunnan (Foto: Mentz Schulerud jr, NRK)
Programleder Andreas Lunnan (Foto: Mentz Schulerud jr, NRK)
Kappspell 2003 er det femte uoffisielle norgesmesterskapet i gammeldansmusikk i regi av NRK. Ni av Norges beste gammeldansorkestre skal i fire fjernsynsprogram konkurrere om denne gjeve tittelen. Konkurransen ble arrangert på Storstuggu på Røros. Programleder er Andreas Lunnan.

De innledende rundene av Kappspell hørte du på NRK P2 tidligere i år. Ni av 48 påmeldte orkestre kvalifiserte seg til semifinalespill. I de tre semifinalene som sendes på NRK1, skal tre orkestre konkurrere i hvert program. Det orkesteret som oppnår høyest poengsum i hvert program, går videre til selve Kappspellfinalen som sendes tirsdag 30. desember.

Første semifinale
I den første semifinalen møtes Hallingdal Kraftlag, Dalakopa og Separatistan.

De skal bedømmes av en fagjury bestående av felespilleren Helene Høye, trekkspilleren Kjell Harald Langhaug og gitaristen Jan Erik Kongshaug. En folkejury bestående av 4 dansepar fra ulike deler av landet avgir en poengsum tilsvarende en fagjurystemme.

Hallingdal Kraftlag
Kvartetten kommer fra Ål i Hallingdal, der toradermusikken har sterke røtter både i gammeldans- og folkemusikktradisjonen. Kvartetten har holdt sammen i 20 år og har gitt ut fire plater. Den siste, "Straumen går", ble utgitt i år. Gruppen har deltatt i flere konkurranser og har vært nominert til Spellemannprisen.

Orkesterets leder: Jostein Sørbøen.

Dalakopa
Dalakopa fra Røros konkurrerer på hjemmebane, og foruten spellemenn fra Røros-området har orkesteret utøvere både fra Sverige, Danmark og USA. I likhet med Hallingdal Kraftlag har de også tidligere deltatt i Kappspell. De har vunnet Titano tre ganger, og mottatt festivalens ærespris. De har vunnet Nordisk mesterskap i gammeldans, og fikk Spellemannprisen for sin første LP "Dalakopa" i 1986. Gruppen har til sammen spilt inn åtte plater.

Orkesterets leder: Bent Jacobsen

Separatistan
De er nykommere i Kappspellsammenheng. Orkesteret kommer fra Malm i Trøndelag og springer ut fra et svært aktivt trekkspillmiljø rundt Malm trekkspillklubb. De har øvinger på et gammelt nedlagt meieri. Noen fra gruppen Meieristan, som også holdt til i det gamle meieriet, ønsket å starte sitt egen orkester, og det naturlige navnet ble derfor Separatistan i 1996. Separatistan ble nummer tre i klassen for grupper i Norske Trekkspilleres landsforbund i 2001.

Orkesterets leder: Svein Magne Haugen

Egenprodusert ved Kulturavdelingen
Programleder: Andreas Lunnan
Presse: Erik Bull , tlf. 99599760


LENKER
  • Hjemmeside