Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 29. september 2002 kl 19.55 Den blå planeten

Det tempererte havet

Piggfinnefisk utenfor kysten av Tasmania (Australia). (Foto: BBC)
Piggfinnefisk utenfor kysten av Tasmania (Australia). (Foto: BBC)
Årstidenes innflytelse på havet blir viet et inngående studium i kveldens utgave av BBC-serien ”Den blå planeten” som blant annet tar oss med til Nord-Norge.

Når søyler av lys gjennomborer vannet, plukkes denne livgivende energien opp av utallige plankton hver sommer og vår. Det finnes ikke noe habitat på Jorden som er rikere på næring enn det tempererte havet.

Turboplanter
Her gror hele skoger med kjempealger, som er de hurtigst voksende plantene vi kjenner. Algene danner en verden som huser et artsmangfold av levende dyr med mange tusen varianter. Inn i algeskogen glir haiene fram og mesker seg med de artene som er lettest å fange. Sjøoter, utrolig fargerike anemoner, akkar og piggfinnefisker i sterke farger er bare noe av det vi ser i det tempererte havets ”tare-mare by”.

Laserfotografering avslører at planktonet bruker usynlige kjemiske ”stier” i havet for å unngå å bli spist. En krabbe kan bruke kjemiske sensorer på klørne til å lokalisere byttet med, men dyktigst av alle er blekkspruten med sin intelligens, sitt nattsyn og sin ”fingerspitzgefühl”.

Norske fjorder
Mot slutten av november kommer innsiget av mer enn 500 millioner tonn sild til de norske fjordene. Fordi silda ikke liker seg ute i det turbulente åpne havet når vinterstormene raser, søker den ly her. Fjordene blir bokstavelig talt til elver av fisk. I kjølvannet av silda følger spekkhoggerne, og i de tre neste månedene holder de seg i norske farvann. Tre timer daglig har de lys nok til å se byttet, men her er uuttømmelig med fisk. Bare silda utgjør flere milliarder individer, og et halvt tusen sultne spekkhoggere gjør bare et lite innhogg.

Om serien
I England er ”Den blå planeten” belønnet med presseforbundets kringkastingspris som beste dokumentarserie i 2001. Det tok BBC fem år å lage de åtte programmene, og serien er et forsøk på å sette sammen en komplett naturhistorie med levende bilder fra livet i havet.

- Vi vet mer om månens overflate enn vi gjør om det som skjuler seg på de store havdypene. Derfor har vi investert mer tid og ressurser enn noen gang før i denne serien, sier Alastair Fothergill, producer for ”Den blå planeten”.

Verdenshavene dominerer værsystemene, og de opprettholder en enorm variasjon av livsformer, fra de største hvalene til det minste planktonet. ”Den blå planeten” åpner med en demonstrasjon av de sammensatte systemene av biologiske og fysiske krefter som verdenshavene utgjør. Skalaen og kreftene i alt dette er enorm.

I sendingene følger Hans Chr. Alsviks stemme oss ned til de store dypene, helt ned til den ensligste dypvannsfisk. Vi blir med ut på storhavene der jegere og bytte finnes i ufattelige mengder – hvis du bare finner fram til dem. Polhavene, Arktis og Antarktis har et eget program i serien, det rike og fargestrålende Korallhavet likeså. Årstidenes innflytelse på havet er viet et inngående studium, bl.a. med opptak fra Nord-Norge.

Engelsk naturprogram i seks deler fra BBC
Norsk kommentar: Hans Chr. Alsvik
Originaltittel: The Blue Planet
Producer: Alastair Fothergill
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57