Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 11. juli 2006 kl 14.25 Mrs. Miniver

Familiedrama fra andre verdenskrig

Greer Garson fikk en Oscar for rollen som den selvoppofrende husmoren Mrs.Miniver (Foto: MGM)
Greer Garson fikk en Oscar for rollen som den selvoppofrende husmoren Mrs.Miniver (Foto: MGM)
Vi skal til et prydelig, britisk hjem i begynnelsen av andre verdenskrig. "Mrs. Miniver" er laget i 1942, og må ses som et nostalgisk dokument fra den tiden. Winston Churchill uttalte at filmens propaganda-effekt overgikk verdien av et dusin krigsskip.

Mrs. Kay Miniver (Greer Garson) passer rosene i hagen mens den staute ektemannen hennes, Clem Miniver (Walter Pidgeon), deltar i evakueringen av Dunkirk. Mrs. Miniver er den viljesterke, britiske husmoren som nekter å la nazistenes bomber ødelegge rosene hennes. Hun er edel, modig og selvoppofrende – alt det som et lands regjering ber befolkningen om å være i krigstid.

Alle som gikk og så filmen likte å tenke at de selv ville opptre med like stor verdighet under press som Miniver-familien. Vi får blant annet se familien i et bomberom under et angrep av Luftwaffe, mrs. Miniver som kommer over en beskutt, tysk flyver i kjøkkenet sitt, vi ser at det årlige blomstershowet går av stabelen til tross for luftkrigen og sogneprestens (Henry Wilcoxon) oppfordring fra prekestolen om å gripe til våpen.

Om filmen
Filmen fikk seks Oscar-priser, inkludert beste film, beste regi og beste skuespillerinne.

Greer Garsons takketale etter Oscar-overrekkelsen var for øvrig lenge samtaleemne i Hollywood. Ryktet gikk om at hun hadde holdt på i 45 minutter eller mer. Sannheten var at hun holdt på i fem minutter, også det en rekord den dag i dag.

Amerikansk drama (1942)
Originaltittel: "Mrs. Miniver"
Med: Greer Garson, Walter Pidgeon, Teresa Wright, Dame May Whitty, Reginald Owen
Regi: William Wyler
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78