Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. juli 2008 kl 19.55 Jordmødrene

Med smerte skal du føde…?

I kveld møter vi igjen (f.v.) Hilde M. Finstad, Unni Haugen Ødegård, Liv-Unni Solberg og de andre jordmødrene på Sykehuset Buskerud i Drammen. (NRK-foto: Ole Kaland)
I kveld møter vi igjen (f.v.) Hilde M. Finstad, Unni Haugen Ødegård, Liv-Unni Solberg og de andre jordmødrene på Sykehuset Buskerud i Drammen. (NRK-foto: Ole Kaland)
Jordmødrene vil aller helst bidra til en god fødselsopplevelse uten å gripe for mye inn i det normale forløpet. Men å sette et menneskebarn til verden gjør vondt, og mange får hjelp mot smertene.

Smertelindring er et av temaene i andre episode i serien om jordmødrenes hverdag. Som de fleste av sine kolleger advarer jordmødrene på Sykehuset Buskerud mot en sykeliggjøring av det å føde barn. Risikoen for komplikasjoner blir større når man griper inn i det normale fødselsforløpet, for eksempel ved å sette epiduralbedøvelse.

Men smertelindring blir likevel gitt til en stor andel av de fødende. Enten det skyldes angst eller en langvarig og vond fødsel, får mor hjelp mot smertene når hun ønsker det.

Imponert av Silje
Jordmødrene blir mer og mer imponert over Silje og hennes indre styrke. Hun er innlagt på avdelingen fordi vannet gikk i 15. svangerskapsuke. To ganger tidligere har hun mistet barnet hun ventet på grunn av tidlig vannavgang, men likevel har hun en urokkelig tro på at det skal gå bra denne gangen.

Også i denne episoden får vi se at ingen fødsler er like, og at jordmødrene stadig støter på nye utfordringer. Men for foreldrene er dette bare begynnelsen. Som jordmor Unni sier: - Fødselen går fort, den er bare et komma i livet. Det er nå det virkelig starter!

Om serien
Hvordan er det å jobbe med selve livets mirakel, hver dag? I en unik dokumentarserie i seks deler følger vi tett på jordmødrene i deres hektiske jobbhverdag. Gjennom flere måneder i fjor høst var NRKs faktaavdeling flue på veggen ved fødeavdelingen på Sykehuset Buskerud i Drammen.

Hendelsene på en fødeavdeling dreier seg om noe av det sterkeste som skjer i menneskers liv, og berører oss alle på en eller annen måte. Samtidig er det en verden som er ukjent for mange. "Jordmødrene" gir oss et innblikk i en intens yrkeshverdag der ingen vakt er lik den andre, og formidler livets mirakel på en både gripende og informativ måte.

Hovedfokus er på seks jordmødre som vi følger på fødestuen og på vaktrommet. Vi får ta del i deres daglige dilemmaer, faglige utfordringer og deres forhold til sine kolleger, de fødende og deres nærmeste.

Dokumentarserie i 6 deler
Produksjon: NRK Fakta (2007)
Prosjektleder: Chris Foss, 23 04 94 62 - 911 66 031,
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 - 95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Hjemmeside