Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 17. februar 2007 kl 20.10 Kunstens sprengkraft: Bernini

St. Theresas ekstase av Bernini

Kunsthistorikeren Simon Schama foran Berninis kunstverk St. Theresas ekstase i kirken Santa Maria della Vittoria i Roma (Foto: BBC)
Kunsthistorikeren Simon Schama foran Berninis kunstverk St. Theresas ekstase i kirken Santa Maria della Vittoria i Roma (Foto: BBC)
Hundre år etter skapelsen av St. Theresas ekstase, rundt 1750, var en fransk kunstelsker på reise i Roma. Han gikk inn i kirken Santa Maria della Vittoria, betraktet kunstverket og sa: "Hvis dette er guddommelig kjærlighet, så vet jeg nå alt om det".

Kunstneren Bernini maktet å virkeliggjøre noe som vi alle lengter etter. Dette "noe" har avstedkommet mer dårlig litteratur, flere pinefulle øyeblikk på kino og flere rystende dikt enn noe annet. I følge programlederen, kunsthistorikeren Simon Schamas, greier St. Theresas ekstase å få frem det mest intense, krampaktige drama en menneskekropp kan oppleve.

Kunstneren
Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) var et sjeldent talent helt fra tidlig alder, og dominerte 1700-tallets kunstverden i Roma. Han utviklet barokkstilen, og skulpturene hans, kirkeinteriør og eksteriør, samt byplanlegging kunne ses overalt. Bernini var også maler, skuespillforfatter, kostyme- og teaterdesigner.

Om serien
Serien handler ikke om det som henger på veggen – om vakker dekor. Derimot handler den om kunstens lidenskap og kraft.

Den britiske populærhistorikeren Simon Schama inviterer seerne med på en reise i kunstens verden. Han tar for seg kunstnere fra forskjellige tidsepoker, og har valgt ett verk av den aktuelle kunstneren som både har lidenskap og kraft i seg. Kunstnerne vi møter i de åtte programmene er Caravaggio, Bernini, Rembrandt, David, Turner, Van Gogh, Picasso og Rothko.

Simon Schama
Simon Michael Schama er født i 1945, og er professor i historie og kunsthistorie. I tillegg til flere skriftlige utgivelser, er han mest kjent i tv-sammenheng for BBC-serien "A History of Britain" i 15 deler. Han har også vært kulturkritiker i The New Yorker.

Britisk dokumentar
Produsert av BBC
Originaltittel: "Simon Schama’s Power of Art"
Programleder: Simon Schama
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no