Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 7. mai 2012 kl 20.45 Overeksponert: Erik Schjenken

Sju minutter i parken


Første dag etter sommerferien 2007 blir ambulansearbeider Erik Schjenken og en kollega sendt ut på oppdrag til Sofienbergparken i Oslo. En mann er slått ned der. Dette oppdraget skal endre Erik Schjenkens liv. I den andre episoden av "Overeksponert" forteller han om hvordan han opplevde å være gjenstand for medienes tøffe oppmerksomhet.

Mannen som er slått ned, har blod i ansiktet, men ambulansemannskapet vurderer ham ikke som hardt skadet. De blir kraftig provosert av oppførselen hans, og reiser fra parken uten å ta ham med seg. De går ut ifra at politiet, som også er i parken, kjører ham til legevakt. Det viser seg at ambulansemannskapet har feilvurdert situasjonen. Mannen som har blitt slått ned, har fått en alvorlig hjerneblødning og må legges inn på sykehus etter å ha kommet seg til legevakta med drosje.

En fotograf har tatt bilde av situasjonen der den skadede mannen ligger på bakken i parken med politi, kjenninger og pårørende rundt seg. Mannen er mørkhudet. Bildet blir publisert på nett, i aviser og TV. At ambulansemannskapet ikke tok ham med seg blir stemplet som rasistisk motivert. Saken skal komme til å rulle og gå i mediene i mange måneder.

Erik Schjenken og kollegaen blir suspendert fra jobben. Både Fylkeslegen, Likestillingsombudet, kommune- og stortingspolitikere og Statens helsetilsyn blir innblandet i eller uttaler seg om saken. I et leserbrev Erik Schjenken sender til Aftenposten står han for første gang fram med fullt navn. Der forteller han sin versjon av historien. Det fører til at A-magasinet skriver en stor artikkel om saken, og med ett får Schjenken sympati.

Ambulansearbeiderne får tilbake jobben, men Schjenken bestemmer seg for å ta opp kampen mot pressen, som har påført ham store påkjenninger.

Om serien
I dokumentarserien "Overeksponert" får vi et nært møte med fire mennesker som har måttet gå fra jobben sin etter å bli utsatt for et massivt medietrykk.

Tidligere LO-leder Gerd Liv Valla, tidligere ambulansearbeider Erik Schjenken, tidligere helsedirektør Anne Alvik og tidligere statsråd Manuela Ramin-Osmundsen forteller alle sin historie.

Sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentarserie i fire deler (2011)
Regi: Karen-Margrethe Baltzrud
Intervju: Karen-Margrethe Baltzrud
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Irene Elisabeth Rossland , tlf: 98820309
TV-seere bes kontakte Publikumsservice:info@nrk.no , tlf: 815 65 900