Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 29. september 2008 kl 20.05 Er jeg normal?: Det uforklarlige

Eksorsisme og tungetale

Religion er tema i kveldens Er jeg normal? Foto: Avalon Distr.
Religion er tema i kveldens Er jeg normal? Foto: Avalon Distr.
Hvor bør grensene gå for religiøs utfoldelse? Den britiske psykologen dr. Tanya Byron går opp grensene for religiøs ekstase og psykisk ubalanse – i "Er jeg normal?".

I Storbritannia er det færre og færre som følger en religion, likevel viser det seg at svært mange fortsatt holder fast ved en oppfatning om at det er et liv etter døden. Og mange tror på ånder og overnaturlige fenomener.

Djevelutdrivelse
Hvorfor oppfatter vi visse mennesker som sant troende, mens andre bare avfeies som religiøse fanatikere? Hva når erkjente vitenskapelige fakta og religiøs tro kolliderer?

Dette er noen av spørsmålsstillingene dr. Byron undersøker i ukens episode – kalt "Det uforklarlige" – i serien "Er jeg normal?". Tungetale, medier som "hører stemmer" og djevelutdrivelse er blant de fenomenene hun behandler i dette avsnittet av serien.

Om serien
Hva er normalt? Hva er avhengighet? Hvordan er det med din oppfatning av eget utseende? Hvor bør grensene gå for religiøs utfoldelse – og for seksuell utfoldelse? Disse og andre temaer endevender den britiske psykologen dr. Tanya Byron i dokumentarserien "Er jeg normal?".

I BBC-serien "Er jeg normal?" (i alt fire programmer) oppsøker hun folk som har hver sin lidelseshistorie å fortelle. Enkelte av dem er ikke en gang forsonet med at de har gått seg vill. Byron er en av Storbritannias mest anerkjente psykologer. Den britiske regjering har gitt henne i oppdrag gjennomføre en studie av Internettets påvirkning på barn, og i serien gjennomgår hun bl.a. det brennbare temaet om videospillenes innvirkning på barn og ungdom.

Britisk dokumentarserie fra BBC i fire deler (2008)
Originaltittel: Am I Normal?
Produsert av: Avalon Distribution
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900