Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 11. august 2001 kl 20.10 En musikalsk helaften

Møte med en mesterdirigent

Riccardo Chailly er en engasjert dirigent på prøver med det nederlandske Concertgebouw-orkestret (Foto: Geek Zwetsloot)
Riccardo Chailly er en engasjert dirigent på prøver med det nederlandske Concertgebouw-orkestret (Foto: Geek Zwetsloot)
Hovedscenen består i kveld av orkester- og barokkmusikk, presentert av Ragnhild Veire Berg. Gjest i studio er programsekretær i Musikkseksjonen i NRK Kultur, Halfdan Bleken. Han har tidligmusikk som spesialområde. I kveldens dokumentar møter vi blant andre mesterdirigenten Riccardo Chailly.

Dokumentaren "Kjærlighetens tiltrekningskraft" skildrer det enestående arbeidsforholdet som har utviklet seg mellom Riccardo Chailly og det kongelige Concertgebouw-orkestret i Nederland. Vi får se opptak av prøver og konserter med komposisjoner av Mahler, Mozart, Debussy, Stravinsky og Varese samt utdrag fra Puccinis opera "Tosca".

Disse musikalske høydepunktene er kombinert med intervjuer med Luciano Berio, Donald Mitchell, medlemmer av orkestret og Riccardo Chailly selv. Vi får et godt innblikk i hva som har utviklet seg over en periode på ti år, og gjort dette samarbeidet så spesielt. Det er en gjensidig kjærlighet mellom en begavet dirigent og et fascinerende orkester, basert på musikkens magiske tiltrekningskraft - en ekte "Attrazione d'Amore", som er dokumentarens originaltittel.

Maria-vesper
Utdrag fra Claudio Monteverdis mektige verk "Vespro della Beata Vergine" fra 1620 står også på programmet i Hovedscenenen i kveld. Konserten er tatt opp i katedralen i Lugano og solister, kor og orkester blir dirigert av Diego Fasolis.

Claudio Monteverdi (1567-1643) begynte som kapellmester hos hertugen av Mantova. Fra 1613 var han kapellmester ved Markuskirken i Venezia. Monteverdi ble tidlig berømt for sine madrigalkomposisjoner som blant annet utmerket seg ved malende karakteristikk, og han utgav i løpet av sitt liv blant annet ni bind med verdslige madrigaler.

Freiburg Barokkorkester
Til slutt i Hovedscen spiller Freiburg Barokkorkester Bachs Brandenburgkonsert nr. 1.

En musikalsk helaften fra Musikkredaksjonen
Programleder Ragnhild Veire Berg
Prosjektleder Per Erik Kise Larsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 ()

Bilde
Riccardo Chailly er en engasjert dirigent på prøver med det nederlandske Concertgebouw-orkestret (Foto: Geek Zwetsloot)