Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 12. januar 2001 kl 23.25 Det avgjørende øyeblikk

Det avgjørende øyeblikk (t)

NRK2 fredag 12. januar kl 23.25
Det avgjørende øyeblikk

Den utløsende faktor

Endelig er det klart at det blir George W. Bush jr. som flytter inn i Det hvit hus, etter det jevneste valget i USA på 40 år. Kveldens danske dokumentar tar en titt bakover i historien og ser på amerikanske presidentvalg fra Truman til Bush senior. Vi får innblikk i hva som var den utløsende faktor som ga seieren til den ene eller den andre kandidaten.

Frank Esmanns program \"Det avgjørende øyeblikk\" er en reise gjennom amerikansk politikk fra 1948 og frem til 1992 da George Bush sr. måtte avgi presidentmakten til den unge guvernøren fra Arkansas, Bill Clinton.

Esmann er på jakt etter noe helt spesielt. Nemlig det avgjørende øyeblikk - den episoden den beslutningen, den uttalelsen eller det feiltrinnet som gjorde slutt på kampen og plasserte den ene eller den andre kandidaten i verdens mektigste embete.

Jakten på dette øyeblikket fører Esmann inn på et spor tvers over Amerika, fra Truman-arkivene i Independence, Missouri til Bush-arkivene i College Station, Texas. Hver eneste amerikanske president siden 2. verdenskrig har opprettet sitt eget arkiv.

NRK2 fredag kl 23.25

Dansk dokumentar fra DR
Ved Frank Esmann
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no og Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning@nrk.no