Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 1. september 2010 kl 22.30 Migrapolis: De usynlige

De usynlige


Det er finnes mennesker du møter hele tiden, men som du likevel ikke vet noe om. Etter å ha sett denne utgaven av Migrapolis kommer du ikke til å gå forbi dem igjen uten å si hei.

Helge, Hilde, Morten og Nina selger bladet =Oslo på gata i hovedstaden. De er svært forskjellige mennesker, men har to ting felles: Rusmisbruk og =Oslo.

Denne høsten feirer bladet som har gitt narkomane verdigheten tilbake, 5-års jubileum.

Helge Roll – Lund
Helge var turner på landslagsnivå og avholdsmann. Etter en ulykke ble han tungt medisinert, men fikk ingen hjelp da han skulle slutte med medisinen. Selv om Helge ikke følte han var i faresonen for å bli avhengig, endte det galt. Etter lang tid som rusmisbruker går han nå på metadon. Han har et brennende ønske om å bli frisk. Det verste med å være nykter er ensomheten, forteller Helge. – Jeg har ingen venner. Bare i rusmiljøet, men jeg kan ikke være sammen med dem. Det viktigste for Helge er å være en far som datteren kan se opp til og ikke skamme seg over.

Hilde A. Ekhaugen
Jeg ser mange rygger i løpet av en dag, sier Hilde. 40-åringen har sin faste plass der hun selger =Oslo. Mange går forbi uten å se på Hilde, selv om hun henvender seg til dem på en høflig måte. – Hvis det regner er det noen som senker paraplyen ned som en parabolantenne foran seg. Da bøyer jeg meg ned for å se under paraplyen, ler Hilde. Det er 20 år siden hun hadde en fast jobb. Forrige måned ble hun månedens selger av =Oslo, noe hun ikke er så rent lite stolt av.

Nina Arnesen
Hun hadde alt på stell; -familie, hus og bil. Men plutselig raknet livet for Nina. Da hun var 36 år opplevde hun flere dødsfall i familien og et samlivsbrudd. I samme periode måtte hun opereres og fikk mye smertestillende tabletter. Hun klarte ikke å slutte med dem og fikk ikke hjelp. Nå er hun 55 og føler hun har mistet alt. Ensomheten som rusmisbruker er vanskelig. – Jeg har fått et råd av datteren min og det er å komme meg videre i livet. Det er ikke lett.

Morten Passerud
I mange år satt Morten sammenkrøpet på et hjørne i Bogstadveien og tagg. Nå står han oppreist på samme sted og selger bladet =Oslo. Han er en dyktig selger. Han ødela ryggen da han krasjet med bil i 12-årsalderen. Tenner har han ingen igjen av og gebisset hans ble stjålet. Han viser Migrapolis rundt på Oslo S der mange rusmisbrukere sitter og tigger etter et eget kø-system. Hver enkelt får sitte til 200 kroner er opptjent, det er nok til et skudd. Da må plassen overlates til nestemann. Morten er fornøyd med å ha blitt =Oslo-selger i stedet for å tigge.

Egenproduksjon fra NRK Østlandssendingen (2010)
Programleder: Vegard Thomas Olsen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen
Pressekontakt: Sidsel Mundal , 23 04 92 82/414 52 326


LENKER
  • Hjemmeside