Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. juli 2001 kl 22.00 Copyright mord

Kriminal-etterforskeren som forfatter

Matti Yrjänä Joensuu, kriminaletterforsker og forfatter. (Foto: Irmelin Jung, Otava Picture Archives)
Matti Yrjänä Joensuu, kriminaletterforsker og forfatter. (Foto: Irmelin Jung, Otava Picture Archives)
Enkelte forfattere av krim- og spionromaner trekker på erfaringene fra eget yrke, slik John Le Carré gjort det. I Helsingfors sitter kriminaletterforskeren Matti Yrjänä Joensuu og skriver om den fiktive etterforskeren Timo Harjunpää. I serien ”Copyright mord” med portretter av nordiske krimforfattere er turen kommet Finland.

I alt ni bøker er til nå kommet fra Matti Yrjänä Joensuu hånd om etterforskeren Timo Harjunpää. Et flertall av dem er oversatt og solgt til en rekke land, og enkelte har vært dramatisert for fjernsyn, radio og for teaterscenen i Finland. "Kjærlighetshunger" er utgitt i Norge (Eide Forlag, 1996).

Pangstart
Joensuu fikk en pangstart allerede med sin første krimroman, "Väkivallan virkamies", da han ble finsk finner i Den store nordiske detektivroman-konkurransen 1976. Boken ble til og med utgitt i Sovjetunionen.

Innside-fordel
Som etterforsker i politiavsnittet i Helsingfors har Jouensuu en innside-fordel, og han kan beskrive politimannens daglige rutine på en måte man aldri finner i en studie eller rapport om emnet.

Joensuus romaner bryter grensene for den vanlige thriller. Først ved sin realisme, men også gjennom sine litterære kvaliteter går de utenpå den allminnelige underholdningslitteratur på området.

Respekt
Som krimforfatter ser Joensuu en menneskelig side ved folk flest, deres måte å leve på, og selv den mest hardkokte forbryter behandler han med respekt i sine bøker. Likevel, - Joensuu skriver om heslig vold og frastøtende kriminalitet så leseren rygger tilbake for den. Og han viser hvordan en voldshandling kan føre til ufattelige lidelser, selv for helt uskyldige.

Mer om serien
”Copyright mord” er en serie på fem programmer der de nordiske landene portretterer hver sin krimforfatter som de selv har valgt. Danmark har laget portrettet av Anne Holt, Norge av danske Michael Larsen, Sverige av islandske Árni Thórarinsson, Finland av sin egen finske krimforfatter Matti Yrjänä Joensuu og Island av svenske Håkan Nesser. Derved skapes både et bilde av forfatteren og et bilde av de nordiske lands oppfatning av hverandre.

Serien ”Copyright mord” viser at den nordiske krimroman har en del fellestrekk, bl.a. en spennende handling, en konkret og kontant tone og en sosial, samfunnskritisk referanseramme.

Produksjon: DR TV, NRK, Sjonvarp, SVT, YLE,
PressekontaktSteinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Matti Yrjänä Joensuu, kriminaletterforsker og forfatter. (Foto: Irmelin Jung, Otava Picture Archives)