Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 21. november 2007 kl 20.10 Spekter: Er vi alene?

En spektakulær ekspedisjon til Svalbard

Den norske ekspedisjonslederen Hans Amundsen (til v.) og forskningsleder Andrew Steele. (Foto: Kjell Ove Storvik, Amase)
Den norske ekspedisjonslederen Hans Amundsen (til v.) og forskningsleder Andrew Steele. (Foto: Kjell Ove Storvik, Amase)
Om mindre enn to år lander en avansert NASA-robot på Mars. Oppdrag: Avslør om det finnes liv på vår naboplanet. Svaret kan snu vårt verdensbilde opp ned. NRK har fulgt 30 av de fremste Mars-forskerne i verden på en spektakulær ekspedisjon til Svalbard, der de forbereder seg på å løse en av menneskehetens største gåter.

Vår naboplanet Mars ligger mer enn 60 000 millioner kilometer fra jorden. Likevel er planeten nærmere enn vi tror. Svalbard har et landskap som er så likt Mars at NASA og ESA kan teste utstyr som om kort tid skal avsløre om det er liv på Mars.

I august i år reiste en ekspedisjon på 30 vitenskapsfolk til Svalbard. I to uker tok astrobiologer, astronauter, robotingeniører og geologer seg inn i fjordarmer, klatret på vulkaner og simulerte Mars-landing på Svalbard. De kaller seg "Men in black".

Norskledet
Ekspedisjonen ledes av nordmannen Hans Amundsen. Amundsen ble "oppdaget" av NASA da han skrev en artikkel i et internasjonalt vitenskapsmagasin om noen rare karbonatkuler som han hadde funnet i en vulkan på Svalbard. I 1984 ble det funnet en meteoritt i Antarktis. Meteoritten viste seg å stamme fra Mars, og i denne meteoritten fantes de samme karbonatkulene som Amundsen hadde funnet på Svalbard. Ingen har funnet tilsvarende noe annet sted på jorden.

Etter at kontakten mellom Amundsen og NASA ble opprettet har Amundsen, hvert år siden 2003, tatt med seg disse astrobiologene til Norge og Svalbard. Han har fått samtlige ekspedisjonsdeltagere til å ta med seg mørk dress og mørke solbriller til det kalde og vulkanske landskapet på Svalbard. Derav navnet "men in black", oppkalt etter filmen ved samme navn hvor Tommy Lee Jones og Will Smith overvåker utenomjordisk liv på jorden.

Forklaringsproblem
NASA og den europeiske romorganisasjonen ESA bruker milliarder på å planlegge ekspedisjoner til Mars i nær framtid. Den første går av stabelen i 2009. Det betyr at vi om under to år kan få løsningen på en av menneskehetens største gåter: Er vi alene?

Noen av dem som venter i størst spenning er de store verdensreliogionene. De kan få forklaringsproblemer dersom det viser seg at det er eller har vært liv andre steder enn på jorden. Kanskje må viktige religiøse skrifter skrives om for å passe. Spekter har tatt saken og intervjuet biskop Sigurd Osberg og generalsekretær i Islamsk Råd Norge Shoaib Sultan. Begge er overbevist om at det finnes liv i verdensrommet.

Isbjørnangrep
I de ville og vakre Svalbard-fjordene ankommer forskningsskipet Lance med sin dyrebare last av romforskere og futuristiske roboter og instrumenter. Alle tar med seg det de har av instrumeter og verktøy og når land med gummibåter. Mens forskerkolleger går væpnet vakt mot isbjørnangrep, gransker andre den praktisk talt uberørte geologien for å finne spor av eldgamle livsformer – akkurat slik man vil gjøre på Mars.

Vil de finne liv?


Ny faktasatsing
Spekter har et nytt aktuelt tema hver uke, belyst gjennom nye norske dokumentarer, reportasjer og historiske innslag satt i ny sammenheng.

Temaene som belyses, strekker seg fra terror via ytringsfrihet til spørsmål om det finnes liv i verdensrommet. I motsetning til det fragmenterte nyhetsbildet vil Spekter bruke mer tid og flere sjangere for å belyse ett aktuelt tema grundig. Enkelte av sendingene blir temakvelder, som avsluttes med en spillefilm om det samme emnet.


Egenproduserte og innkjøpte dokumentarer
Prosjektleder: Martin Gaarder, NRK Fakta
Pressekontakt: Karoline Berg, 23049486/90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no