Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 31. juli 2009 kl 23.30 Film: African Queen

En ekte klassiker

Katharine Hepburn som den patriotiske misjonæren Rose i klassikeren
Katharine Hepburn som den patriotiske misjonæren Rose i klassikeren "African Queen". (Foto: Nordisk Film)
Katharine Hepburn og Humphrey Bogarts strabasiøse eventyr i afrikanske elvestryk er en av tidenes filmklassikere. "The African Queen" er signert den legendariske regissøren John Huston, og byr på humor, action og romantikk.

Vi befinner oss i Afrika, dypt inne i en tysk koloni i 1914. Hit kommer nyheten om at moderlandet befinner seg i krig, og den tyske krigsmaskinen gjør et brutalt angrep på en liten, isolert landsby.

Snart befinner den tilknappede britiske misjonærdamen Rose (Katharine Hepburn) seg i en livsfarlig situasjon. Hun må kommer seg i sikkerhet, og den eneste veien ut er via den uberegnelige Ulanga-elven.

Her er det den fordrukne båtføreren Charlie Allnut (Humphrey Bogart) kommer inn. Den ubarberte og ubehøvlede kapteinen går med på å ta med seg Rose i sin heller skrøpelige elvedamper, "The African Queen". Dermed er det umake paret prisgitt hverandres selskap på noen få kvadratmeter, og forholdet blir ikke bedre når Rose forlanger at de skal gjøre en innsats i krigen mot tyskerne.

Humphrey Bogart ble tildelt den eneste Oscar-prisen i sin karriere for for denne rollen, mens Hepburn måtte nøye seg med en nominasjon, i likhet med regissøren og manusforfatterne.

Sendt tidligere.

Britisk drama fra 1952
Originaltittel: The African Queen
Regi: John Huston
I hovedrollene: Humphrey Bogart og Katharine Hepburn
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900