Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 12. desember 2009 kl 19.55 Bokprogrammet spesial: Per Olov Enquist

Forfatteren P.O. Enquist

Per Olov Enquist i samtale med Hans Olav Brenner (foto: nrk)
Per Olov Enquist i samtale med Hans Olav Brenner (foto: nrk)
Den svenske forfatteren P.O. Enquist er elsket og respektert av både kritikere og publikum, ikke minst for sin siste bok, den selvbiografiske "Et annet liv". Bokprogrammets Hans Olav Brenner besøkte Enquist i forfatterens skriverstue på Södermalm i Stockholm.

I programmet snakker en klok og selvutleverende P.O. Enquist om sitt liv og forfatterskap og reflekterer rundt temaer som framgang, fornedring og forsoning.

Enquist debuterte med "Kristallögat" i 1961. Tre år senere fikk han sitt gjennombrudd med den historiske romanen "Magnetisørens femte vinter", som også vant Nordisk Råds litteraturpris. Til sammen har han skrevet 18 romaner og reportasjebøker, samt flere skuespill og filmmanus.

Med "Legionærene" (1968) etablerte han dokumentarromanen som sjanger. Han har skrevet om flere virkelige personer, deriblant Marie Curie og Struensee, Christian 7.s livlege. I "Et annet liv" gjør han seg selv til romanfigur. Men også denne boken er snarere en dokumentarroman enn en tradisjonell selvbiografi.

"Et annet liv" er historien om en lang opptur, men også om et stort nederlag. Et helt tiår av Enquists liv er tåkelagt av alkoholmisbruk. Hvordan kunne P.O. Enquist, med sin pietistiske oppvekst, etterfølgende idrettskarriére, dype selvinnsikt og suksess på alle områder, tillate at alkoholen fikk et så sterkt grep om ham? spør Hans Olav Brenner.

Men "Et annet liv" handler også om gjenoppstandelse og forandring. Om at livet kan bli et annet. Det er en bok skrevet i lykkerus: 530 sider på 9 måneder.

Sendt tidligere.

Programleder: Hans Olav Brenner,
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no