Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 29. oktober 2001 kl 22.00 Dok22: Dok22: Afghanistan - under sløret

Med skjult kamera i Afghanistan

Den britiske reporteren Saira Shah har laget en sterk reportasje fra Afghanistan. (Foto: Channel 4, International
Den britiske reporteren Saira Shah har laget en sterk reportasje fra Afghanistan. (Foto: Channel 4, International
Taliban er det mest undertrykkende regimet i verden. Svært få reportasjer har kommet ut derfra, og ingen av dem er så dramatiske som den vi får se i kveld. Med skjult kamera har den britiske journalisten Saira Shah laget en dokumentar som avdekker sjokkerende sider ved den islamske fundamentalismen i Afghanistan.

Saira Shahs far kom fra Paghman-distriktet, nær hovedstaden Kabul, og Saira er både følelsesmessig og åndelig knyttet til dette stedet som hun har besøkt mange ganger. Hun var imidlertid ikke forberedt på det hun nå skulle oppleve.

Kvinnen er usynlig
Reportasjen ble til etter at Saira hadde vært i Afghanistan i seks uker og filmet. Blant annet gjorde hun en livsfarlig femdagers reise der hun kledde seg og levde som en vanlig afghankvinne. Slik ble hun vitne til den grusomme behandlingen kvinner blir utsatt for. Jenter over åtte år får ikke gå på skolen, kvinnelige lærere har ikke lov til å jobbe, sykehusene er tømt for kvinnelige ansatte, og kvinner kan bli henrettet i all offentlighet for ekteskapsbrudd og prostitusjon.

- Å lage denne reportasjen var en sterk opplevelse – det var som et sykt kafkask mareritt hvor du aldri vet hva som vil skje, og hvor reglene forandrer seg hele tiden. Akkurat slik er det å være kvinne i dagens Afghanistan, sier Saira. - Det som skjer i Afghanistan er ødeleggende, og det er en enorm avstand fra det liberale islam jeg vokste opp med. Taliban fungerer ikke som et styre, og folk lever i fattigdom.

Saira møter også representanter for regjeringen og motstandsgrupper som slåss mot Taliban, og hun besøker flyktningeleire på andre siden av grensen, i Pakistan.

Britisk produksjon, Channel 4 International
Originaltittel: Beneath the Veil
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64
og Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36

Bilde (2 motiver)
Den britiske reporteren Saira Shah har laget en sterk reportasje fra Afghanistan. (Foto: Channel 4, International)