Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 26. august 2009 kl 21.40 Lærerne

Lære for livet

Lena Hansen, Torunn Evje Silva, Lars Petter Flyen og Nina Christiansen er lærerne som vi skal bli bedre kjent med fem onsdager fremover. (Foto: NRK)
Lena Hansen, Torunn Evje Silva, Lars Petter Flyen og Nina Christiansen er lærerne som vi skal bli bedre kjent med fem onsdager fremover. (Foto: NRK)
Omsorg, konflikter, latter og gråt. Lek og læring. Sjenerøst og modig har lærerne ved Årvoll skole i Oslo åpnet dørene til klasserommet sitt. Resultatet er blitt en sterk og usminket dokumentarserie om skolehverdagen i dag.

Når barna begynner på skolen, forsvinner de litt bort fra oss og får et slags "hemmelig" liv som foreldrene ikke får delta så mye i. Hva skjer i timene? Hvordan takler lærerne konflikter? Hvordan klarer de å se alle elevene?

I kveld er det premiere på dokumentarserien "Lærerne". Hver onsdag fremover viser lærerne ved Årvoll skole oss hverdagen sin på godt og vondt.

-Mange mener mye om skolen i dag. Denne serien viser hvordan det egentlig er der barna våre er, sier Cathrine Wik, redaksjonsleder i NRK Faktaavdelingen.

Det er programskaperne bak NRKs dokumentarserier "UT" og "Jordmødrene" som nå har kommet inn bak lukkede dører i barneskolen. Filmteamet tilbrakte utallige timer på Årvoll over flere måneder høsten 2008.

Elevene (og foresatte) og de lærerne som er mest i fokus, har fått se serien før premieren. Alle har uttrykt at de opplever den som en sannferdig gjengivelse av skolehverdagen. "Lærerne" er en observerende dokumentar der ingenting er iscenesatt.

Tre klassetrinn og fire lærere
Klasse 1a, 5a, 5b og 7b og deres lærere er hovedfokuset i serien. Problemstillingene til læreren for de bitte små førsteklassingene er gjerne annerledes enn de læreren for syvendeklassingene står overfor.

Nina Christiansen (52):
Lærer for klasse 1a. Nina er en trygg og rolig lærer som med vennlig, men bestemt hånd styrer smårollingene som har sitt første møte med skoleverket. Hun har 30 års erfaring fra skolen, er gift og har tre barn.

Lars Petter Flyen: (27)
Nyutdannede Lars Petter er lærer for klasse 5a. Dette er den første klassen han underviser, og overgangen fra skolebenken til virkeligheten blir tøff. Lars Petter er født i Oslo og har også vært elev ved Årvoll skole. Samboer, ingen barn.

Lena Hansen (30)
Arendalitten Lena har ansvaret for klasse 7b. Hun har jobbet i skoleverket i fire og et halvt år og har en klasse med flere elever som trenger spesialundervisning. Den engasjerte læreren er samboer, men har ingen barn.

Torunn Evje Silva (39)
Den andre læreren på femte trinn er Torunn som har 15 års erfaring som lærer. Hun blir en fin støttespiller for nyutdannede Lars Petter. Hun er fra Oslo, er gift og har to barn.

Rektor Karsten Lorentzen (57)
Rektor har den tøffe oppgaven å følge opp alt det administrative arbeidet som skolen er pålagt, samtidig som han skal ha en engasjert og motivert lærerstab. Karsten Lorentzen har 31 års erfaring fra skolevesenet og har vært rektor i 13 år, er gift og har to barn.

Første episode
Lars Petter tar fatt på sin første jobb som lærer etter endt utdanning. Han får til fulle oppleve det mye omtalte praksissjokket i møtet med klasse 5a. Heldigvis får han god støtte fra kolleger med lengre fartstid. De husker godt hvordan det var å være helt fersk i jobben. Av og til koker det over for Lars Petter, og han spør seg selv hvorfor det ikke er mer praksis under utdannelsen for å forberede dem på arbeidshverdagen.

Nina står på for å få absolutt alle førsteklassingene til å henge med fra skolestart. Lille Habiba ser ut til å slite litt, og Nina lurer på om det kan være på grunn av dårlig hørsel. Den erfarne læreren setter i gang med undersøkelser.

Lena i 7b har mange elever med ekstra behov for tilrettelegging av undervisningen. Hun fortviler over at ekstratimer for enkelte uteblir på grunn av mangel på kvalifiserte lærere som kan steppe inn og ta undervisningen.

Alle lærerne står på for å gjøre skolehverdagen best mulig for elevene, som hver enkelt ofte har helt forskjellige behov.

Egenprodusert dokumentarserie
Featureredaksjonen 2009
Dokumentar og Samfunn, NRK Marienlyst
Serieproducer: Nader Izadpanah
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden , 23 04 98 41/909 55 364
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900