Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 10. oktober 2013 kl 20.55 Hurra for jentemusikken

Jentene som går foran


Mannsbastionene finnes fortsatt i norsk musikkliv, hundre år etter at kvinner fikk stemmerett i landet vårt. Møt noen av de tøffe damene som gjør Kollen-hopp på musikkscenen og erobrer nye posisjoner.

I det andre av to programmer om kvinnelige forbilder i norsk musikkliv, møter vi artist Unni Wilhelmsen og komponist Maja Ratkje. De reflekterer over egne erfaringer med å bygge karrierer i mannsdominerte miljøer.

Vi møter også orkesterdirigent Halldis Rønning, metalgitaristen som kaller seg "The Commander-In-Chief", og Elisabeth Lid Trøen, som studerer jazzsaxofon.

Og ikke minst drar vi til London for å møte Deeyah. Hun måtte rømme landet da hun som ung jente slo igjennom som popartist, den gang under navnet Deepika. I dag er hun musikkprodusent og filmskaper, og elsker friheten hun har fått til å jobbe med det hun selv vil.

Om serien
Journalist og forfatter Marta Breen og musikkviter Astrid Kvalbein guider oss gjennom jentemusikken i to programmer. Her er historien om kvinnene som gikk foran og skapte nye rollemodeller i norsk musikkliv.

Det første programmet tar for seg historien, mens det andre presenterer dagens kvinnelige musikere som har latt seg inspirere av fortidens pionerer.

Vi skal også dykke ned i NRKs arkiv. Her blir det overraskende og morsomme gjensyn med fortidens heltinner og gamle fordommer.

Egenproduksjon fra Kulturavdelingen (2013)
Ved Marta Breen og Astrid Kvalbein
Prosjektleder: Anne Christine Bratt
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere kan kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900