Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 31. mars 2002 kl 20.50 Gringos i New York

Dypt inne i Amerikas sjel

Petter Nome tar oss med ned i tunnelene under New York i programmet
Petter Nome tar oss med ned i tunnelene under New York i programmet "Gringos". (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Hva får mennesker til å gå ned, under jorden, velge et liv i mørke, med rotter og møkk overalt? Petter Nome og Terje Nilsen hadde hørt rykter om et folk som lever under jorden, nede i tunnelene under New York. De ville finne ut hvem muldvarpfolket var, og hvordan folk kan velge et liv nede i tunnelene. De traff mange folk: narkomane, kriminelle, horer.

I et tøft miljø nede i tunnelene under New York er det mest hardbarka menn som bor. Men i blant dem finnes noen få jenter. Nome og Nilsen traff Daniella, en narkoman prostituert jente som drømmer om å bli politi for å hjelpe de svakeste. Hun ble kastet ut hjemmefra som 15-åring fordi hun begynte med dop.

Men først og fremst traff de Bernard, Lord of the Tunnels. Han er en livsfilosof som har flyttet ned i tunnelene for å slippe unna kaos, bråk og mas. Der nede i mørket har han bodd i 10 år, og føler at han er lykkelig nå. I tunnelene har han funnet orden og ro. Han er rusfri, og livnærer seg som flaskesamler.

De treffer også en hyggelig, skøytefrelst politimann, Brian Henry. Vår egen politimester Bastian finner en slags likemann i Brian. Han er utrettelig i sitt arbeid for å hjelpe folk opp i lyset, inn i et vanlig liv.

Hver sin historie
Folk hadde forskjellige forklaringer og svar på hvorfor de har bosatt seg der nede. Bernard lever sitt liv der nede fordi han er lei av bråk, ståk og kaos, de fleste andre fordi de ikke har noe valg. Men de er alle en del av Amerikas sjel, de lever i Amerikas tarmer. Og de har mye å fortelle.

Gringos fant ikke et muldvarpfolk i et system, men mennesker med forskjellige erfaringer og historier å fortelle. De fant triste skjebner, men også filosofi og visdom. Men de fant ingen grevling i tunnelen.

Programmet er sendt tidligere

Bilder og mer stoff finnes på :

http://www5.nrk.no/gringos/del3.html
http://www5.nrk.no/gringos/del3personer.html#Bernard

NRK Underholdning
Egenprodusert magasinprogram
Av: Petter Nome og Terje Nilsen
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10

Bilde
Petter Nome tar oss med ned i tunnelene under New York i programmet ”Gringos”. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)