Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 18. november 2002 kl 22.30 Safari - i kunst og omegn

Siste Safari-sending

I det siste ”Safari”-programmet blir det besøk i gallerier, vi møter en emigrert forfatter og ser på en ny type stoler å hvile seg på. Det blir også siste avsnitt av serien ”Dominans”, og nå får du vite hvorfor kulturjournalisten Charlotte Thiis-Evensen har gitt seg i samtidskunstnernes vold gjennom høsten.

Hva har en kulturminister, en dirigent, en høysterettsjustitiarius og kongen til felles? De har alle blitt portrettert av vår nasjonale hodejeger, Håkon Gullvåg, som nå er aktuell med utstilling på Galleri Dobloug i Oslo. ”Safari”-reporter Pål Bang-Hansen besøker utstillingen.

Kontroversiell kunst
Argentinske Nicola Constantino er opptatt av å blottlegge baksiden av mat- og klesindustrien i sine arbeider. Dette har resultert i klær og vesker som er fulle av mannlige brystvorter, og skulpturer som er trange fødselsganger av dyrekadavre og fostre.

Britiske Jessica Craig-Martin har fotografert sosieteten under veldedighetsfester i New York. Det overfladiske og bisarre kommer tydelig fram i hennes valg av motiver. Nå er begge kunstnerne aktuelle med utstilling hos galleri Christian Dam i Oslo. Reportere er Pål Sommer-Erichson og Thor Oreld.

Norsk forfatter i Sverige
Beate Grimsrud er norsk, men bosatt i Sverige. Hun har vært nominert av svenskene til Nordisk råds litteraturpris. I sin siste bok ”Hva er det som fins i skogen barn?” fortsetter hun historien fra sine tidligere bøker, om de syv søsknene i familien Larsen. ”Safari”-reporter Arild Jonsjord møtte henne på vei til høytlesning under forfatterdagene i Halmstad.

Lek med design og form
De fleste av oss har lekt stolleken. Ved Kunstindustrimuseet i København har de også lekt denne leken, men med et litt annet utgangspunkt. Her har kreativ formgivning og smakfull design gitt begrepet ”å bare sitte på rompa” ny betydning! ”Safari”-reporter Arild Jonsjord har sett på den nye designen.

Hvorfor ”Dominans”?
I serien ”Dominans” har norske samtidskunstnere fått i oppgave å kommentere ”kulturjournalisten”. Kunstprosjektet skal resultere i en utstilling på Fotogalleriet i Oslo i desember. Kulturjournalist Charlotte Thiis-Evensen har blant annet bjeffet på en fisk, solgt pølser, kledd seg naken og løpt rundt i Berlin utkledd som flyvertinne – alt i kunstens navn. I kveld får du vite hvorfor.

Om Safari
Safari fortsetter som eneste kulturprogram i sitt slag på NRK1. De selvstendige reporterne skal lose seerne trygt gjennom kulturjungelen, enten det er i vårt eget land, eller i mer eksotiske farvann. Fortsatt satses det globalt, med videoreportere med hele verden som sitt virkefelt. Slik blir Safari en spennende og fargerik reise i litteratur, bildekunst, musikk, teater, dans og design.

I høst tar også Safari-journalist Charlotte Thiis-Evensen seerne med på en helt ny serie portretter – kalt ”Dominans”. Syv ulike samtidskunstnere kommenterer ”kulturjournalisten”, hver på sin helt spesielle måte. Resultatet vil bli utstilt på Fotogalleriet i Oslo i desember. Og hvor finner vi Charlotte Thiis-Evensen? Midt i kunstverket!

Egenprodusert kulturmagasin
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf: 23 04 86 96