Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 21. desember 2008 kl 23.10 Thor Heyerdahl - På jakt etter paradiset

Nye sider ved stor eventyrer

I
I "På jakt etter paradiset" blir vi kjent med nye sider ved Thor Heyerdahl (foto: Nordisk Film)
Da Thor Heyerdahl levde, regisserte han selv det bildet han ville verden skulle ha av ham. Tidligere dokumentarer om eventyreren bærer preg av dette. Først i dag, seks år etter hans død, er det mulig å bli kjent med hvem han egentlig var.

I løpet av disse fire episodene kommer vi nær Thor Heyerdahl som ektemann, far og kjendis. Vi følger også hans evige jakt på paradiset. Hver av episodene er delt opp i perioder sammenfallende med de fire kvinnene i Thors liv; Liv, Yvonne, Liliana og Jacqueline.

Avhengig av kvinner
Thor Heyerdahl var nok flinkere til å manøvrere oldtidens farkoster enn å manøvrere familielivets sorger og gleder. Han var helt avhengig av å ha kvinner ved sin side, men han var derimot ikke flink til å ta vare på dem. Han var både krevende, egoistisk og gammeldags.

Barna hans fikk dessuten strenge regler for hvordan livet skulle føres. Et ideal som det ikke var så lett å leve opp til, og som han selv ikke levde opp til engang.

En utrolig figur
Regissør Bjørn Engvik har hatt en unik tilgang til alt Thor Heyerdahl etterlot seg av dagbøker, fotografier, tegninger med mer.

Gjennom samtaler med familie og nære venner, og ved å gå igjennom dette materialet har han funnet detaljer i Heyerdahls liv som nok en gang vil gjøre tilskueren stum av forbauselse over den utrolige figur Thor Heyerdahl.

Påkostet produksjon
Engvik har jobbet med serien i fire år, og prosjektet har hatt et budsjett på hele seks millioner kroner. Noe som er svært høyt i dokumentarsammenheng.

Liv Heyerdahl
I første episode møter vi Thor Heyerdahl da han 22 år og nyforelsket startet jakten på paradiset i Sydhavet. Sammen med sin daværende hustru, Liv, drar han på bryllupsreise til en primitiv stillehavsøy for å leve som de innfødte.

Etter rike funn og revolusjonerende ideer planla de to nye oppdagelser og ekspedisjoner. Og ikke minst; de fablet om en flåteferd over Stillehavet.

Krigen skilte Thor og Liv i flere år, og etter hvert innhentet hverdagen dem. I deres felles drømmer passet ikke familielivet inn. Thor levde derfor ut drømmen om Kon-Tiki ferden på egenhånd.

Denne serien ble første gang sendt i april 2008.

Norsk dokumentarserie i fire deler
Produsert Nordisk Film (2007)
Produsent: Aage Aaberge
Manuskript: Bjørn Engvik, Ingrid Wevang og Bjørn Are Godøy
Regissør: Bjørn Engvik
Pressekontakt: Katrine Andresen, 23 04 99 18 – 91 84 42 39
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no