Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 30. mai 2003 kl 20.45 Norske kvinner i Hollywood: Greta Nissen "skjønnheten fra Oslo"

Ukjente filmstjerner

Greta Nissen spilte mot Charles Farrell i
Greta Nissen spilte mot Charles Farrell i "Fazil" (1925). (Foto: Niels Solberg Film Archives)
Greta Nissen, Vera Zorina, Anne Lise Ruud, Sigrid Gurie, Greta Gynt og Julie Ege har to ting til felles: De har alle norsk bakgrunn og har gjort karriere i Hollywood. I kveld viser NRK den første delen av i alt fire om norske jenter som gjorde drømmen til virkelighet i Hollywood.

- Vi har utelatt Liv Ullmann og Sonja Henie og valgt å fokusere på de mindre kjente norske Hollywood-damene, sier produsent og regissør Øyvind Asbjørnsen. I siste del av dokumentaren får vi i tillegg møte noen norske jenter som søker lykken i dagens Hollywood.

Av kvinnene dokumentaren dekker, er nok Julie Ege det navnet som lyder mest kjent for nordmenn i dag. Men alle de seks kvinnene har et imponerende antall filmer eller tv-serier på merittlisten.

Skjønnheten fra Oslo
I den første delen av dokumentarserien møter vi Greta Nissen, også kalt "skjønnheten fra Oslo". I 1925 debuterte hun på Broadway-scenen, bare 19 år gammel.

Mellom 1925 og 1936 gjorde hun over 30 filmer, og fikk oppleve problemet med sin norske aksent da lydfilmen erstattet stumfilmen på slutten av 20-tallet. Egentlig skulle hun hatt hovedrollen i Howard Hughes’ "Hell’s Angels", men da manuset ble gjort om til lydfilm, holdt ikke Nissens uttale mål. Likevel fortsatte hun å få gode roller. Den siste filmen hun spilte i var "K-33" i 1936.

Samproduksjon
Prosjektleder: Charlo Halvorsen
Produsent: Asbjørnsen og co
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96