Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 28. april 1999 kl 19.35 Forbruker-Refleks

Forbruker Refleks

NRK1 onsdag 28. april kl 19.35
Forbruker-Refleks

Farlig genmat i norske butikker

I kveldens Forbruker-Refleks settes et kritisk søkelys på såkalt genmodifisert mat. Reportasjen, som er laget av Inger Marit Kolstadbråten, etterfølges av en studiodebatt. Her deltar Erik Solheim, som tok opp saken om farlig genmat i Stortinget, og helseminister Dagfinn Høybråten.

Ville du tatt sjansen på å spise en type matvarer hvis det kunne bety at antibiotika kanskje ikke lenger virker den dagen du blir syk? Det finnes i dag flere matvarer i norske butikker som inneholder små mengder av genmodifisert mais som er gjort motstandsdyktig mot antibiotika. Mange forskere er bekymret fordi de mener det er en risiko for at disse genene kan overføres til mennesker, slik at antibiotika ikke lenger virker den dagen vi blir syke.

Stortinget sa for to år siden nei takk til denne typen genmodifisert mat og ba Regjeringen lage regler for å forby det. Det har foreløpig ikke skjedd. Det finnes derfor ikke regler for å forby denne type mat.

Auksjoner på nettet
Auksjoner på Internett er en vekstbransje. Under datamessen IT Expo i Oslo nylig gikk verdier for rundt to millioner kroner under hammeren under Online Clubs rent nettbaserte auksjon. Størst oppmerksomhet var det rundt bilen Arne Næss jr. solgte gjennom auksjonen, en bil han selv vant i et pokerlag for to år siden.

Online Club er ett av flere nye auksjonshus som opererer på nettet. Forbruker-Refleks fulgte auksjonen i Oslo og viser i en reportasje hvordan slike auksjoner foregår og hva man bør passe på. For selv om Online Club ligner på en suksess, og mulighetene for å gjøre et kupp er til stede, så har Forbrukerombudet kritisert både dem og andre og påpekt flere brudd på markedsføringsloven. Avtalevilkårene må synliggjøres og klargjøres bedre for forbrukerne, mener ombudet. Blant annet må alle prisopplysninger på bordet; likeså rettigheter knyttet til angrefristloven og kjøpsloven. Auksjonshusene sier de vil rette seg etter Forbrukerombudets kritikk.
På forbrukernes nettsted, www.nrk.no/refleks, finner du det meste du trenger å vite om auksjoner på nett.

Populært tilbud
Etter siste sending ble seerne invitert til å chatte med programledere og reportere i Forbruker-Refleks på nettet. Prosjektleder Cecilie Ellingsen opplyser at hele 18.000 interesserte ble registrert. Rundt 90 personer kom gjennom og fikk svar på sine spørsmål knyttet til sendingen.

Bygård forfaller
Beboerne i bygården Tøyengata 21B i Oslo fortviler. Bygården er i sterkt forfall. Omega eiendom som eier gården har gang på gang blitt pålagt av Oslo kommune å utbedre gården. Men gårdeieren har ikke foretatt seg noe i sakens anledning, til tross for at han er ilagt dagbøter. Gården var tidligere omfattet av Oslo byfornyelse, men er senere tatt ut av ordningen. Imens blir beboerne maktesløse tilskuere til at gården forfaller. Hvordan kan dette skje? Og hvorfor er det så vanskelig å få fortgang i denne byfornyingssaken? Forbruker-Refleks bringer en reportasje om bygårdens sørgelige tilstand og følger opp med en debatt i studio.

Renteøkning på studielån
1. april satte Statens lånekasse for utdanning opp renta med 1,5 prosent. For mange vil det merkes godt. Lånekassen har ca 400.000 kunder. Nå kommer et tilbud om å \"fryse\" lånerenta. Er det er godt tilbud? I kveldens Forbruker-Refleks får vi gode råd av eksperter om hva vi bør gjøre med studielånet for å komme gunstigst mulig ut.

NRK1 onsdag kl 19.35

Prosjektleder: Cecilie Ellingsen
Programledere: Marie Sjo og Egil Teige

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41