Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 23. august 2002 kl 19.55 Villdyra kommer

I sabeltanntigerens rike


En av de mest effektive drapsmaskiner i forhistorisk tid, den enorme sabeltanntigeren smilodon, hersket over de søramerikanske slettene for en million år siden. Med sine sylskarpe hoggtenner fortærte den en daglig rasjon av rått kjøtt tilsvarende 120 hamburgere.

Smilodonen levde i Nord- og Sør-Amerika for mellom 1,5 millioner og 100.000 år siden, og var det dominerende rovdyret i denne perioden. Som vi skal se i kveldens episode av ”Villdyra kommer”, var det helst i egne rekker at den møtte farlig motstand. Vi følger en lederhann i kamp på liv og død mot to rasefeller som har gått sammen om å utstøte ham som hersker over flokken.

Dødelige klør
Det fantes noen få dyr som smilodonen hadde vanskelig å få has på. Et av dem var kjempedovendyret megatherium, en seks meter høy planteeter med dolkelignende klør. Den kunne slå i hjel den farligste motstander med ett slag.

Doedicurus var det mest pansrede dyret som noensinne har eksistert. Med en høyde på halvannen meter lignet den en mellomting mellom et beltedyr og en bil. Dens viktigste våpen var en beinhard, piggete hale som holdt enhver fiende på avstand.

Om serien
Er du blant de mange som ble hektet på BBCs banebrytende serie ”Dinosaurene kommer”? Da må du ikke gå glipp av sommerens storserie ”Villdyra kommer”, laget av det samme prisbelønte teamet.. Serien tar oss tilbake til en æra som nesten er glemt, da pattedyrene etterfulgte dinosaurene som jordens herskere. Serien starter for 49 millioner år siden, 15 millioner år etter at dinosaurene døde ut, og går fram til istiden for 30.000 år siden.

”Dinosaurene kommer” ble en av tidenes største tv-suksesser, fulgt av 400 millioner seere i over 45 land. Fortsettelsesserien ”Villdyra kommer” bygger på den samme unike kombinasjonen av naturfilm, nye vitenskapelige funn og banebrytende animasjonsteknologi.

Mer enn 30 forhistoriske dyr blir gjenskapt i serien, blant annet med hjelp fra rundt 500 vitenskapsfolk, 17 datagrafikere og 7 dataoperatører. Den er bygget opp av mer enn 30 timer dataanimasjon og 1000 opptak med spesialeffekter.

”Villdyra kommer” er innspilt på de mest spektakulære steder over hele verden, deriblant Brasil, Canada, Indonesia, Sør-Afrika, Florida og Arizona.

Britisk naturserie
Originaltittel: Walking With Beasts
Produksjon: BBC i samarbeid med Discovery Channel, TV Asahi & BS Asahi og ProSieben
Norske kommentarer: Frode Stang
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/ 95 10 02 99

Bilde
1 og 2 Smilodonen hadde hjørnetenner så skarpe som en nyslipt kjøttkniv. (Foto: BBC)
3. Det seks meter høye dovendyret megatherium var det få som yppet seg mot. (Foto: BBC)
4. Beite i Sør-Amerika for en million år siden. (Foto: BBC)LENKER
  • Hjemmeside