Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 7. november 2009 kl 21.40 Dokumentar: Tsjekkoslovakias myke revolusjon

Det myke opprør

Tsjekkoslovakias myke revolusjon: Hvorfor er det slik at svært få unge tsjekkere i dag vet noe om sitt lands kommunistiske bakgrunn? (Foto: Agora Production)
Tsjekkoslovakias myke revolusjon: Hvorfor er det slik at svært få unge tsjekkere i dag vet noe om sitt lands kommunistiske bakgrunn? (Foto: Agora Production)
Denne prisbelønte dokumentaren tar for seg de vanskelige moralske valgene folk måtte ta, og deres ikke-voldelige kamp for frihet i kommunistiske Tsjekkoslovakia.
Vi tar et dypdykk i landets myke revolusjon som fant sted i 1989.


En studentdemonstrasjon startet en av de mest oppsiktsvekkende hendelsene i moderne historie: en folkebevegelse som desperat ønsket å ende 40 år under kommunismens jernhånd. Og klarte det.

En hemmelig fortid
Til tross for at denne revolusjonen har hatt stor betydning for Tsjekkoslovakia, er det likevel svært få som vet noe om den.

Historien har tidligere vist at samfunn som ikke klarer å evaluere sine tidligere feil, ofte gjør den samme tabben igjen. Dokumentaren tar for seg de farlige effektene som kan dukke opp når samfunn velger å "slette" historie og glemme aspektene som ikke fungerte i samfunnet tidligere.

Hvorfor er det slik at svært få unge tsjekkere i dag vet noe om sitt lands kommunistiske bakgrunn? Og hvorfor er det så mange tsjekkere i dag som ikke ønsker å grave opp sin kommunistbakgrunn? Hva er det fortiden skjuler?


Britisk dokumentar fra 2009
Original tittel: The power of the powerless
Regi: Cory Taylor
Produsert av: Agora Production
Pressekontakt: Nathalie Sprus , tlf direkte: 22044575
mobil:90 94 27 08
Tv-seere bes å kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900