Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 20. mai 2010 kl 20.45 Europa - en reise gjennom det 20. århundret

1936 - Spania


I kveld sendes hele to episoder fra vår europeiske historie. Vi starter i Spania der det fremdeles er en usynlig mur som deler landet i to. Muren splitter de som kjempet mot hverandre den gangen - i borgerkrigen på 30-tallet.

Etter Francos død i 1975 var den offisielle linjen å glemme fortiden, men det lykkes ikke. Til den dag i dag vet enhver i alle småbyer i Spania hvilken side naboen sto på.

Over hele landet driver frivillige på med å grave opp familiemedlemmer i tusentall som ble kastet i massegravene. Og for hvert nytt lik som blir funnet, blir en ny del av historien avdekket for aldri å bli glemt igjen.

Om serien
Den bestselgende boken "Europa" av den nederlandske historikeren Geert Mak, er utgangspunktet for denne tv-serien på 35 episoder.
Mak tar oss med på en reise gjennom 1900-tallets Europa. Med tog, bil og båt ferdes han gjennom historien og over kontinentet fra århundreskiftets Wien, via Madrid, Volgograd, Berlin og Tjernobyl, til ruinene i Sarajevo. Programmene inneholder unikt dokumentarisk materiale og lar oss møte mennesker som på en eller annen måte er påvirket av de hendelsene som har preget det tjuende århundret. Vi er alle en del av Europa, men hver av oss har sin egen historie å fortelle.

Nederlandsk dokumentarserie, 2009
Originaltittel: In Europe
Produsent: NPO
Pressekontakt: Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 Publikumssevice